Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De lämnar Sverige för nya äventyr: "Vi vill hoppa av det klassiska ekorrhjulet"

/
  • I augusti flyttar familjen Andersson till spanska solkusten. Kristin, Roland och sonen Zeb ser fram emot en ny vardag, i ett varmt land.
  • Roland, Kristin och Zeb kommer prova att bo utomlands i ett år.
  • Roland och Kristin ser fram emot att få mer tid tillsammans med sonen Zeb.
  • I Spanien kommer Zeb ha en pool i stället för studsmatta i trädgården.

Familjen Andersson har bestämt sig för att göra det som många bara drömmer om. Nu säljer familjen sitt hus och hem i Bollnäs och i augusti flyttar de till Fuengirola på spanska solkusten.
– Vi vill hoppa av det klassiska ekorrhjulet en stund och få mer tid tillsammans, säger Roland Andersson.

Annons

Allting började lite löst med en idé om att flytta utomlands, för makarna Roland och Kristin Andersson med femårige sonen Zeb. Men ju mer de lekte med tanken, desto mer ville de förverkliga sin dröm.

– Vi jobbar båda heltid och tycker inte att vi orkar eller har tid med varandra i den hektiska vardagen vi har här. I höstas kände vi – ska det vara så här? När ska vi ha tid att vara tillsammans? säger Kristin.

Vi träffas i familjens villa på Edelbergsvägen i Bollnäs. Sonen Zeb springer på gräsmattan och hämtar en leksaksbil från sandlådan för att visa.

– Vi provar nu, innan Zeb börjar i skolan. Det är lite nu eller aldrig, säger Roland.

Redan i april i fjol reste familjen till Fuengirola på spanska solkusten. De ville kolla in stan och se om de kunde tänka sig att bo där. Alla tre blev förälskade.

– Det är en fantasisk stad med en flera kilometer lång strandpromenad. Klimatet är skönt och vattnet är varmt. Det finns Svenska Skolan och Svenska Kyrkan och många svenskar har flyttat dit. Vi trivdes jättebra där, säger Roland.

Efter semestervistelsen kunde de inte riktigt släppa tanken på att flytta till Spanien. Kristin och Roland ska vara tjänstlediga i ett år. Kristin tar ledigt från jobbet som lärare på Lust & Lära och Roland från jobbet som systemutvecklare på Försäkringskassan IT i Söderhamn. I Spanien är det tänkt att Roland ska jobba lite grann med det egna datakonsultföretaget Datafocus.

– Vi ger det ett år. Kanske stannar vi längre, eller så flyttar vi tillbaka. Vi ser det som att vi checkar ut och pausar vår vardag här, säger Kristin.

Huset på Edelbergsvägen gick ut till försäljning och två veckor senare var husaffären avklarad. De nya ägarna har köpt en del av möblerna, resten ska familjen sälja, skänka eller kasta. På tur att säljas står familjens Volvo.

– Det är faktiskt skönt att rensa. Tänk vad mycket onödigt man samlar på sig, som man inte behöver, säger Kristin.

– Vi hade tänkt magasinera viktiga saker, men jag tror inte att vi behöver det. En del viktiga saker lämnar vi hos våra föräldrar, säger Roland.

I Spanien väntar en möblerad lägenhet där det finns en pool i trädgården. Zeb längtar efter att få bada och ha vattenkrig med pappa Roland. Roland tänker sig att han ska inleda varje morgon med en joggingtur efter strandpromenaden.

– Vi ska leva enkelt och billigt och bara rå om varandra. Jag ska ta djupa andetag och bara komma ner i varv. Tänk vad härligt att känna att man har tid att leka på en lekpark en hel dag. Sen ser jag också fram emot att lära mig mer och upptäcka Spanien, säger Kristin.

– Ja, så vill vi spela golf. Det är lite svårt att föreställa oss vad vi gett oss in på, men det känns bra, säger Roland.

När familjen har berättat för vänner och bekanta om sin flytt har inte reaktionerna låtit vänta.

– Många önskar oss lycka till och lika många tycker vi gör helt rätt! säger Kristin.

Finns det något ni kommer att sakna?

– Mina tre vuxna barn och våra föräldrar såklart, men jag hoppas och tror att de kommer och hälsar på då och då, säger Roland.

Mer läsning

Annons