Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har lyckats med satsningen på trainees: "Bra sätt att få in unga"

Regeringens satsning på traineejobb har hittills varit långt ifrån lyckad. Men Bollnäs kommun står ut som ett gott exempel. Där har åtta ungdomar arbetat som trainees det senaste året.

Annons

Eric Dellkrantz är en av flera som tagit chansen till traineejobb inom välfärden i Bollnäs kommun.

Socialdemokraternas vallöfte att skapa 32 000 traineejobb för unga har efter ett år bara resulterat i 125 anställningar, det visar en sammanställning från nyhetsbyrån Siren.

I hela 257 av landets 290 kommuner har fortfarande inte en enda person fått ett traineejobb.

Bollnäs kommun står emellertid ut som en av de bästa kommunerna. Här har åtta ungdomar fått anställning som trainee det senaste året. Det är femte bästa resultatet i landet.

– Vi har lyckats eftersom vi haft ett bra samarbete med alla inblandade parter, säger Ewa Marianne Jonsson, verksamhetschef på kommunens arbetsmarknadsenhet.

Enligt henne kan svårigheterna med att få unga till traineejobb förklaras med snäva kriterier och att många parter måste samarbeta.

För Bollnäs del handlar det om samverkan med Arbetsförmedlingen, Hälsinglands utbildningsförbund (som ansvarar för utbildningsdelen av traineejobbet) samt socialtjänsten, arbetsmarknadsenheten och personalkontoret på kommunen.

När det väl fungerar anser emellertid Ewa Marianne Jonsson att det är ett lyckat projekt.

– Vi är i behov av mer arbetskraft inom vård och omsorg. Samtidigt vill vi bidra till att sänka ungdomsarbetslösheten. Det här är ett sätt att göra det på, säger hon.

Eric Dellkrantz upplever att han som man är extra välkommen inom omsorgen, som traditionellt sett varit ett kvinnodominerat yrke.

Eric Dellkrantz är en av ungdomarna som valt att hoppa på ett traineejobb. Han jobbar tillsammans med övrig personal på Gutenbergs äldreboende i centrala Bollnäs.

Han ser traineejobbet som en utmärkt möjlighet att ta sig in i på arbetsmarknaden.

– Att vi får jobba halvtid samtidigt som vi studerar gör att vi verkligen får lära oss yrket på riktigt, säger han.

För Bollnäs del har traineejobben funkat så bra att de siktar på att ta in fler ungdomar. Till 2017 planerar de för att ta emot 13 nya trainees.

– Det här är ett bra sätt för unga att få en ingång till vårdyrket, för att sedan fortsätta utbilda sig, säger Ewa Marianne Jonsson.

Antal personer som fått ett traineejobb 3 aug 2015 - 31 juli 2016, uppdelat på kommun.

Eskilstuna, 15.

Trollhättan, 14.

Motala, 11.

Norrköping, 9.

Bollnäs, 8.

Totalt i landet har 125 traineejobb skapats.

Ledare: Om ni misslyckas med praktikplatser – förmedla riktiga jobb då!

Mer läsning

Annons