Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har fått jobb igen

/

Elisabet Hedlund, John-Erik Hällberg, Ingrid Voxberg, Tommy Lindberg, Lars Bergström, Mali Bankrathok och Wen Lindberg ville ha jobb igen. Nu har de fått det. På måndag slår det här gänget upp portarna till den kafeteria på Karlslunds servicecenter som varit stängd sedan i somras.

Annons

Alla är 55-plussare utom Lars, han har bara fyllt 50, och alla har sina egna bakgrunder. Tillsammans har de åtskilliga år i arbetslivet bakom sig. Men så, en dag, försvann jobbet.

Lars kommer närmast från ett jobb på bowlinghallen. Det tog slut för ett drygt år sedan. Dessförinnan konstruerade Lars - under 18 år - specialmaskiner fram till dess att företaget han arbetade för gjorde konkurs för cirka tio år sedan.

* Tommy Lindberg har ett förflutet inom restaurangbranschen. Under senare år har det mest handlat om sommarvikariat.

* John-Erik Hällberg är 61. Han blev av med sitt jobb på Nefab för tre år sedan efter att ha gjort tjänst i företaget i drygt 40 år.

* Elisabet Hedlund drev egen frisörsalong i 40 år innan hälsan satte stopp.

* ingrid Voxberg jobbade åt E-bingo och Edsbyns tryckeri och gjorde också inhopp inom kostenheten i Ovanåkers kommun. Ingrid har varit utan arbete i tre år.

* Wen Lindberg kommer från södra Kina. Hon är gift med Tommy. I Kina arbetade Wen inom hotellbranschen.

* Mali Bankrathok är från Thailand. Hon kom till Sverige för åtta år sedan och har arbetat med städning och servering.

Gruppens uppdrag: Att med inledande ekonomiskt stöd av sociala fondpengar - läs EU - och arbetsförmedlingen på sikt bygga upp och skapa ett arbetskooperativ som kan stå på egna ekonomiska ben och ge löner till de som jobbar i kooperativet. Vilja-projektet vänder sig till 50-plussare och utlandsfödda.

Mats Eriksson är projektledare och Carina Thörn aktivitetsledare. De får sina löner ur Sigrid-projektet, som är det övergripande projekt i vilket Vilja-projektet ingår. Totalt finns ett 20-tal personer i den projektgrupp som Mats Eriksson och Carina Thörn ansvarar för. Alla är inte lika långt på väg och känner sig inte lika "flygfärdiga" som de sju som startar sitt arbetskooperativ på måndag.

Schemat är lagt, kafeterian ska vara öppen sju dagar i veckan och bemannas av minst två heltider samtidigt. När kafeterian ska vara öppen lördagar och söndagar? Nej, där är inte gruppen riktigt överens. Än.

- Vi löser det, säger Tommy Lindberg. Det här känns enormt inspirerande och är det roligaste som hänt i alla fall mig sedan jag blev av med jobbet.

De andra nickar instämmande.

Gruppen har lånat och tiggt ihop utrustning till kafeterian och skjuter också in egna pengar, var och en efter förmåga, i startskedet.

- Min magkänsla säger mig att det här kommer att gå bra, säger Mats Eriksson. Med det engagemang som alla visar kan det nästan inte gå fel.

Inga ekonomiska kalkyler har gjorts.

- Nej, vi har inget underlag. Men framåt årsskiftet, då projektet löper ut, bör tendensen vara ganska tydlig, säger Mats Eriksson.

Mer läsning

Annons