Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Datumparkeringen tillbaka

/
  • Den här skylten ska du komma ihåg. Den sitter vid Bollnäs infarter och informerar om att det råder datumparkering i tätorten.

Vintern har kommit – och datumparkeringen med den. Den 1 november trädde reglerna i kraft igen för vintersäsongen men många har svårt att få kläm på dem.
Vilken sida är det bilen får stå på och på vilka dagar?

Annons

Enkelt uttryckt är det förbjudet att parkera vid ett jämnt adressnummer på ett jämnt datum – och vid ett udda adressnummer på ett udda datum.

– Det gäller att tänka sig för redan när man parkerar bilen kvällen innan. Den 31:a i en månad måste man tänka sig för extra eftersom det dagen efter blir den 1:a. Då är det ju två udda datum på rad, säger Bollnäs kommuns trafikingenjör Berit Östergårds.

Datumparkering införs under vinterhalvåret varje år, i huvudsak för att underlätta för snöröjning. I Bollnäs omfattas hela tätorten samt Arbrå och Kilafors av reglerna, som råder mellan den 1 november och den 15 maj.

Redan första dagen i år, den 1 november, hade flera parkerat fel. De fick en gul lapp på vindrutan som upplyste om felparkeringen. Den här gången slapp de undan böter, liksom de som parkerade fel den 2 november.

– Vi har varit snälla de två första dagarna, det är mänskligt att glömma, säger Berit Östergårds.

Mer läsning

Annons