Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig skräpdisciplin i Arbrå

/

Det inte bara ser illa ut! När kommunen måste städa upp efter folk som tippat av sitt trädgårdsavfall lite här och var, kan det dessutom bli en dyr historia.

Annons

Det är på våren, när villaägarna börjar städa upp i sina trädgårdar efter vintern som bekymren uppstår.

- Jag vet att det händer på andra platser också, säger kommunens gatuchef, Ylva Jedebäck Lindberg. Fast det är här i Arbrå vi upplever det som ett problem.

Problemen med olaglig tippning av trädgårdsavfall i Arbrå är inget nytt fenomen. Tidigare lämnades mycket trädgårdsavfall längs vägen ner mot reningsverket i Arbrå. Resultatet blev att tekniska förvaltningen måste transportera avfallet till Sävstaås avfallsanläggning. Med hyra för containrar och kostnader för fordon och arbete slutade notan på omkring 40 000 kronor.

Under de senaste åren började allt gå överstyr då även en del företag började tippa trädgårdsavfall där och efter de krav på besparingar som har lagts på förvaltningen bestämdes förra året att den hanteringen skulle upphöra.

Nu har trädgårdsavfall lämnats på flera ställen i Arbrå, bland annat strax söder om Arbrå station på Trafikverkets mark mellan Bondegatan och järnvägen. Förutom att det ser skräpigt och tråkigt ut så kommer det att kosta mycket pengar att samla ihop och forsla bort.

- Vi har också fått signaler om att sådana här högar har börjat dyka upp runt omkring i Arbrå, säger Ylva Jedebäck Lindberg. Och det värsta är ju att folk kan lämna kvar högarna på sin egen tomt och få dem hämtade som grovsopor utan kostnader.

Trädgårdsavfall ingår i hushållens grovavfall och kan lämnas gratis på Sävstaås avfallsanläggning eller hämtas vid fastigheten kostnadsfritt av SITA (liksom övrigt grovavfall) genom beställning på telefon.

- Det är ju något som alla redan har betalt för, säger Ylva Jedebäck Lindberg. Nu blir det i stället en extra kostnad för kommunen och i slutänden drabbar det skattebetalarna själva.

Mer läsning

Annons