Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för höstmarknad

/
  • Dags för höstmarknad. Sven-Olof Wiklind mäter, Yngve Norgren håller koll på skissen, medan drängarna Seth Roos och Elvy Brandt hamrar och kör skottkärran.

Runt 125 knallar och i ett strålande väder.
Det är så Yngve Norgren och Sven-Olof Wiklind tänker fira sina 20 år som arrangörer av Bollnäs höstmarknad.
I morgon rullar det igång.

Annons

Det är dagen före premiären av årets höstmarknad och ute på Långnäs mäts och hamras det för fullt. De runt 125 knallarna ska alla ha en egen plats och sånt måste planeras i detalj.

Så det är Yngve Norgrens uppgift att hålla koll på skissen medan Sven-Olof Wiklind mäter. Hamrar och sköter skottkärran gör drängarna Seth Roos och Elvy Brandt.

- Haha, men man måst ju ha ett par hjälpredor, det är mycket att organisera, säger Yngve.

Tjugo år har gått sedan han och Sven-Olov tog över som arrangörer efter Ernst Andersson och Lars Gustavsson som bestämde sig för att starta en höstmarknad i Bollnäs efter ett besök i Rättvik. Det var för 54 år sedan och allt började på Bollnästravets stallbacke.

Numera är det Långnäs som gäller och det har arrangörerna inget emot. Varpen, campingen och den vackra utsikten, det kan knappast bli bättre.

- Vi får mycket beröm, folk gillar att komma hit, säger Sven-Olof och avbryter för en stund mätningen.

Cirkusen är redan på plats och några av knallarna börjar dyka upp. Även det här året har de lyckats fylla alla marknadsplatser.

Något som både Sven-Olof och Yngve har lagt märke till att utbudet av lokala hantverk och sånt som går att stoppa i magen har ökat de senaste åren. Men de gamla hederliga strumporna säljer fortfarande bra.

- Det är väl som hemma, de försvinner i tvätten liksom, säger Sven-Olof.

Mer läsning

Annons