Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggrörans sista scener

/
  • Fortfarande ser det rörigt ut på byggarbetsplatsen vid Kulturhuset. Men Skanskas platschef Ulf Arnell garanterar att läget är ett annat den 6 juli, även om byggbarackerna kommer att stå kvar en tid.

Byggröran verkar fortfarande vara stor i Colliniparken vid Kulturhuset. Men Skanskas platschef Ulf Arnell försäkrar att bygget blir klart till slutbesiktningen den 6 juli.

Annons

Nästan två år och fyra månader har gått sedan kultur- och fritidsutskottets dåvarande ordförande Anita Blomqvist (S) den 2 mars 2009 bröt upp golvet på Teaterbios scen.

Nu närmar sig alltså slutpunkten i en ombyggnad där totalpriset just nu beräknas till 83 miljoner kronor. Från början kalkylerades anläggningskostnaderna till 51 miljoner.

- Men för vår del är vi nöjda. Vi tycker att vi gjort ett bra jobb. Och sett till byggstandarden i tidigare Folkets hus så har egentligen ingenting anmärkningsvärt skett under processen, anser Ulf Arnell.

- I vårt anbud räknade vi utifrån den information som fanns tillgänglig. Vad skulle vi annars göra?

Kritiken från kommunens revisorer och vissa politiker har varit hård när det gäller förberedelser och beslutsprocess. Men utan att direkt blanda in sig i den diskussionen så tycker Ulf Arnell att det finns förklaringar till de höga kostnaderna.

Han pekar på att Folkets hus byggdes i slutet av 1950-talet och har använts flitigt (med bara vissa ytrenoveringar) i fem decennier.

- Konstruktionen har utsatts för maxbelastning. Det såg vi tidigt. Det gjorde också att mycket stål gick åt till förstärkningar av huskroppen.

Mer läsning

Annons