Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygglov vid Voxsjön överklagas

/
  • Grannarna anser att en åtta meter hög och elva meter bred garage/förrådsbyggnad – till höger om huset på bilden – blir ett störande ingrepp i sommarstugemiljön och förfular deras utsikt mot vattnet.

Bygglovet för ett åtta meter högt garage/förråd i två våningar vid Voxsjön utanför Bollnäs överklagas nu av grannarna.

Annons

Per och Catharina Eriksson bor vid Stagårdsvägen och äger marken mellan sin tomt och det aktuella sommarstugeområdet vid Voxsjön. Och de anser att garage/förrådsbyggnaden i två plan – med en sammanlagd yta på drygt 180 kvadratmeter – kommer att medföra ett störande ingrepp i sommarstugemiljön och förfula deras utsikt mot vattnet.

Per Eriksson är också kritisk mot att grannarna inte har fått yttra sig innan beslutet var ett faktum:

- Vi har ju hört hur besvärligt det är att få bygga inom strandskyddat område i kommunen. Då är det konstigt att vi som rågrannar inte ens blir tillfrågade innan beslutet fattas. Och nu, när vi får överklaga, är ju bygget redan igång.

Det är handläggaren Helena Berglund som har fattat beslutet om bygglov – på delegation för miljö- och byggnämndens räkning.

- Nämnden beslutar i bygglovsärenden av principiell art – till exempel när det gäller oexploaterade områden, dispensärenden eller i tveksamma fall, säger hon. Det här bedömde vi som ett okontroversiellt ärende med en komplementbyggnad på en redan exploaterad tomt. Men det är möjligt att grannarna skulle ha hörts i förväg – och nu är ju beslutet överklagat, så vi får höra vad länsstyrelsen säger och om vi eventuellt får ändra det.

Nu hoppas Per och Catharina Eriksson att länsstyrelsen ska besluta om inhibition av (förbud att verkställa) de påbörjade byggnadsarbetena vid Voxsjön – i väntan på att deras överklagan har behandlats. De hoppas också att det beviljade bygglovet ska rivas upp och att det stället ges bygglov för "en normal garagebyggnad" i ett plan på platsen.

Mer läsning

Annons