Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bukowskis visarbättre muskler

/
  • Nordens Chagall kallas Mårten Andersson i Bukowskis katalog inför moderna vårkvalitén.
  • Mannen med det brinnande hjärtat (till höger), Den förlorade sonen och en blandteknik som inte fått någon titel är Mårten Anderssons övriga bidrag.
  • Mårten Anderssons Timmerkörarnas by klubbades på tisdagen för 1 025 000 kronor.

Rekyl på den svenska konstmarknaden.
Det var kontentan av kvalitetsauktionen hos Stockholms auktionsverk för ett par veckor sedan.
När Bukowskis till veckan har sin vårkvalité får vi svar på om det var en tillfällighet eller om bilden av vikande priser bekräftas.

Annons

Långt ifrån alla konstnärer kände av rekylen på auktionsverket. Konst upp till halvmiljonen såldes bra, men över den nivån var det riktigt trögt och det drabbade toppnamn inom den svenska modernismen som Sigrid Hjertén och Isaac Grünewald.

Anledningen torde bero på väldigt högst ställda förväntningar. I höstas sålde Stockholms auktionsverk en målning av Hjertén för 7,6 miljoner, vilket gjorde en redan het marknad kokande.

Men rekylen, den smått väntade, kom och på moderna vårkvalitén ropades alla verk av Hjertén med utropspriset en halvmiljon och uppåt åter.

Bukowskis moderna, med start den 3 maj, måste anses hålla högre kvalitet än sina konkurrenter på Nybrogatan.

Bättre muskler här, åtminstone den här gången.

En praktmålning av Gösta Adrian–Nilsson (utrop 6–8 miljoner) pryder omslaget till katalogen och bland svenska Matisse-elever, göteborgskolorister och Bror Hjort intar Mårten Andersson en framträdande plats.

Såväl konstnären själv som hans fyra målningar på auktionen presenteras på fyra helsidor i katalogen och den mest spektakulära av målningarna, Timmerkörarens by (sidan 46 i Teddy Gummerus bok om Mårten Andersson), har Bukowskis haft på paradplats i sitt skyltfönster hela vintern och våren.

Timmerkörarens by har fått utropspriset 600 000–800 000 kronor.

Mer läsning

Annons