Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BRS har problem med ekonomin

/
  • Sandra Wexén tränar tillsammans med hästen Chippen Number One i ridhuset.
  • Sandra Wexén berättar att hon märker av BRS dåliga ekonomi.
  • Sandra Wexén och hästen Chippen Number One tävlar i klassen lätt A.
  • Matilda Bäremo känner av BRS problem med ekonomin. – Det är tråkigt, säger Matilda.
  • Matilda Bäremo kratsar hovarna på hästen Winny.

Bollnäs ridsällskap ansöker om akut ekonomiskt stöd hos kommunen. Likviditeten går inte ihop och budgeten för 2015 håller inte.
– Efter att det gått så bra under flera år känns det här som en spark i magen säger, Cattis Wilkes ordförande i Bollnäs ridsällskap.

Annons

Bollnäs ridsällskap, BRS, har cirka 500 medlemmar och har nu drabbats av ekonomiska problem. Under de senaste åren har BRS arbetat för att få ekonomin att gå ihop samtidigt som de har utvecklat anläggningen.

Ekonomin har fungerat bra fram till 2014 då föreningen trots ett ökat ideellt arbete och andra besparingar gick rejält minus. Inför 2015 gjordes en budget för att försöka stabilisera ekonomin. När de i vår insåg att budgeten inte höll, tvingades de att säga upp personal, berättar Cattis Wilkes.

– Vi gjorde en för budget inför 2015, men under våren har vi haft problem med halta hästar så många av våra helgaktiviteter har ställts in. Och då gick inte den knappa budgeten ihop. Sen har vi inte anordnat lika stora tävlingar som vi brukar, säger Cattis Wilkes.

Nu anser BRS att de har nått sin ekonomiska smärtgräns för att hästarna ska bli väl omhändertagna och för att anläggningen ska fungera. Därför ansöker de nu om 300 000 kronor i stöd av kommunen för att klara av utgifter som löner och leverantörsskulder.

– Det är det här beloppet som vi inte har lyckats dra in under helgerna på grund av skadade hästar, säger Cattis Wilkes.

För att få snurr på verksamheten ansöker föreningen även om 150 000 kronor för att köpa in nya hästar. De har under våren förlorat ett flertal på grund av skador.

Ridhuset som byggdes ut 2010 har haft problem med underlaget som var felkonstruerat, något som åtgärdades i höstas. Men BRS misstänker att det tidigare underlaget kan vara anledningen till hästarnas förslitningsskador.

BRS ansöker också om ett utökat anläggningsbidrag någonting som har legat fast sen 2004. Därefter har det bland annat tillkommit en utearena och ett flertal nya hästar. Vilket är någonting som BRS menar kräver ökad skötsel och mer pengar för underhåll.

Mer läsning

Annons