Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Brotorget en tragedi"

/
  • Thomas Tidholm är starkt engagerad i Brotorgsfrågan. Han har själv en mycket klar bild av hur han vill att Brotorget ska formas.

Thomas Tidholm suckar då han ser Brotorget.

- Det här är ju bara helt och hållet larvigt, säger han. Brotorget har blivit en tragedi.

Thomas Tidholm är den kanske främste kritikern av alla politiska turer kring torget - turer som lett fram till att Brotorget ser ut som det gör i dag.

Och om "skuldfrågan" ska kokas ner till ett enda namn säger han Evy Degerman.

Annons

- Hon är förvisso inte ensam ansvarig för allt som hänt. Men hon var kommunalråd då allting snurrade igång och jag menar att hon lät sig övertalas av utomparlamentariska krafter.

- Evy Degerman säger att "drevet går". Att utkräva ansvar av politiker kan aldrig kallas för drev. Och det är inte drev att överklaga politiska beslut.

Thomas Tidholm, författaren Thomas Tidholm, har skrivit ett antal insändare i ärendet. Han har debatterat med politiker och tillsammans med Brotorgsgruppen genomfört en opinionsundersökning. Om sin egen roll i debatten säger han:

- Jag tycker att författare har ett samhällsansvar att förvalta. Det innebär att jag har ett ansvar, ett samhällsansvar, och det är det jag försöker ta - på mitt sätt - då det gäller Brotorget.

Engagemanget går som en röd tråd genom Thomas Tidholms liv. Kamperna blir ständigt fler.

- Det kanske är lönlöst. Det kanske går åt helvete i alla fall. Men jag kände att jag inte bara kunde låta det här lilla torget vara. Jag kunde inte gå förbi Brotorget.

Thomas Tidholm säger att han har stödet, stödet av många, för det han gör.

- Jag får ryggdunkar och folk säger åt mig att fajtas på. Det får mig att fortsätta.

Thomas Tidholm upplever Bollnäs som en "fläckvis vacker" stad. Gamla Öster var fint. I dag är det borta. Bryggeriet var fint. I dag är det borta. Få svenska städer, menar Tidholm, har lyckats bevara sin organiska särart.

- Städer är olika. Städer ska vara olika. Bollnäs kan bli en trevlig stad men måste få växa behovsanpassat. En galleria lyfter inte allt. Det räcker inte med att handla för att trivas. En del har inte ens pengar. Det är massor av saker som inte finns i Bollnäs i dag och som inte kommer att finnas i Bollnäs i morgon. Bollnäs är för litet för exklusivitet.

I Bollnäs råder, säger Thomas Tidholm, en "amatörkult" och i den ingår varken arkitekter som kan forma miljöer eller experter som kan fingranska kontrakt så att allt blir rätt.

- Politikerna tror att de kan stadsplanera. Det kan de inte. Det har vi sett nu. Och i nuläget verkar det som Björn Johnson och hans byggfirma "äger frågan". Det är fullkomligt bisarrt.

Thomas Tidholm säger att ett torg ska finnas för alltid och utvecklas och att torget ska ha sina brister men att brister alltid kan åtgärdas.

- Men att sälja ett torg... det gör man inte. I dag är Bollnäs själ stympad och den totala förvirringen inträder när de politiskt ansvariga bara försöker rädda sina ansikten och de rätta besluten aldrig blir fattade.

Thomas Tidholm har en rak uppmaning till politikerna:

- Gör upp med Sjaelsö, betala tillbaka och skapa ett nytt torg - det kan vara klart nästan till sommaren. Och ska det till varje pris hit en galleria så inte mig emot. Men bygg den i n t e på Brotorget.

En liten saluhall med lokalproducerad mat, marknadsbodar som folk kan hyra in sig i, ett kafé och en cirkelformad scen/musikpaviljong i mitten - det är Thomas Tidholms torg.

- Och så gröna träd, förstås, lite överallt. Då blir det trivsel. Trivsel är ett underskattat begrepp.

Men Thomas Tidholm är pessimist:

- Jag är rädd för att det blir ett dåligt slut för Brotorget. Jag tror inte förnuftet räcker till. Det har gått prestige i frågan och positionerna är låsta.

 

 

Annons