Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brand i kraftstation orsakade kraftig islossning

/

Branden i ett av Dönjeverkens aggregat tvingade kraftverket att släppa förbi stora mängder vatten vid sidan av kraftstationen, viket ledde till plötslig islossning längre ner längs älven.
– Man undrar om de hade någon riskanalys, säger en Daniel Persson, boende alldeles intill Ljusnan.

Annons

För att få bukt med branden som uppstod i ett av Dönjeverkets tre aggregat under torsdagen var personalen tvungen att stänga ner kraftstationens samtliga aggregat. För att undvika överdämning behövde därför vattnet i älven släppas förbi kraftverket.

Det fick till följd att isen bröts upp på flera håll nedströms kraftverket och stora isflak pressades ut mot strandkanterna och tog både träd och bryggor med sig i sin framfart. En av dem som såg islossningen på nära håll var Daniel Persson.

– Det tog bara några minuter för isen att spricka upp. Det var rätt häftigt att se faktiskt, säger han och tillägger.

– Men tänk om det varit nån pimplare ute på isen. De hade inte haft en chans att klara sig.

Hans Rohlin vid Fortum säger att vattenflödet som släpptes förbi kraftstationen var ovanligt högt för årstiden. Men att det inte fanns något alternativ.

– Vi var tvungna att hantera det på en gång eftersom det uppstod en onormal situation föranledd av branden. Vattnet måste ju fram, säger han.

Enligt Hans Rohlin rann det som mest 180 000 liter per sekund förbi kraftstationen under tiden aggregaten var ur funktion.

– Vintertid rinner det normalt inte så mycket vatten, men jämfört med ett vårflöde var det inte så mycket. Det kan vara tio gånger mer, säger Hans Rohlin.

Mer läsning

Annons