Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra hjärtvård i Gävleborg – Bollnäs sjukhus det tredje bästa i landet

/
  • Bollnäs sjukhus är det tredje bästa på hjärtvård i landet.
  • Hudiksvalls sjukhus har svårare att hävda sig när det gälller hjärtvården.

Sjukhusen i både Bollnäs och Gävle utmärker sig i landet när det gäller omhändertagande och uppföljning av hjärtpatienter.
Däremot sackar sjukhuset i Hudiksvall efter.

Annons

Det visar det nationella kvalitetsregistret Swedeheart som mäter hjärtvården på 70 av landets akutsjukhus. Mätningens baseras på elva mått, bland annat tiden att inleda behandling, tid till röntgen och eftervården.

Läs mer: Därför är strokevården på Bollnäs sjukhus så bra

När måtten vägs samman i ett kvalitetsindex hamnar sjukhusen Bollnäs och Gävle på en delad tredjeplats.

Birgitta Dackell är verksamhetschef för medicinkliniken på Bollnäs sjukhus och hon nämner att sjukhusets arbete med uppföljning av sina patienter är en viktig del av framgången. Exempelvis är Bollnäs sjukhus bäst i landet på att få sina hjärtpatienter att sluta röka.

– Vi har länge varit duktiga på hjärtvården. Jag vill framför allt lyfta fram vår kompetens, våra duktiga hjärtsjuksköterskor och läkare, säger Birgitta Dackell.

I år satsar sjukhuset på att fortsätta utveckla eftervården genom att stötta patienterna med träningen, ett område som sjukhuset hittills varit lite svagare på.

– Vi låter dem cykla och mäter deras värden. Därefter tar vi fram särskilda individuella träningsprogram och följer upp resultaten efter träningen, säger Birgitta Dackell.

Läs mer: Gävle sjukhus byggs om – här ska nya akuten ligga

Gävle sjukhus är framgångsrikt när det gäller akut- och eftervården av hjärtsjuka, inte minst att få patienter att delta i träningsprogram och att få rätt behandling mot högt kolesterol.

– Vi har följt kvalitetsregisterarbetet sedan det påbörjades på 1990-talet och jobbat envetet med det här, säger Lars Svennberg, överläkare vid hjärtenheten på Gävle sjukhus.

Läs mer: Stora byggplaner för Hudiksvalls sjukhus – kan få ett helt nytt hus

Hudiksvalls sjukhus hamnar betydligt lägre ner i indexet, men har inte någon bottenplacering. Enligt Lars Svennberg är det länets särskilda geografiska förutsättningar som ligger sjukhuset till last. Gävleborg är det femte största länet i landet till ytan.

– De stora avstånden gör att en del patienter får åka en och en halvtimme i ambulans innan de kommer in till behandling. Det påverkar, och att förkorta ledtiderna är något vi hela tiden måste jobba på. Hudiksvalls sjukvård har också haft det kämpigare med eftervården. Det har varit svårt att få patienterna att delta i träningsprogram och att behandla högt kolesterol hos tillräckligt många. Å andra sidan är man i Hudiksvall mycket bra på att behandla högt blodtryck, säger Lars Svennberg.

Det är i Västmanland som hjärtsjukvården är bäst i landet. Sjukhusen i Köping och Västerås delar på förstaplatsen.

Mer läsning

Annons