Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra bud trots busväder

/
  • Peter Ericsson tar emot buden för en tavla gjord av en elev i Albert Blombergs skola. Den blev betydligt billigare än Blombergssons originaltavla som gick för 51 000 kronor.

Snökaoset som drabbade Hälsingland gjorde att många valde att stanna hemma i stället för att besöka lördagens kvalitetsauktion. Men även om det var ovanligt glest i lokalen var de riktiga köparna på plats för att buda.

Annons

- Det var de som kommer av ren nyfikenhet som hade stannat hemma, säger auktionisten Peter Ericsson vid Brolins Auktionskammare.

Det må ha varit glest i lokalen men intresset från köparna tvärtom nästan ovanligt stort. Och även om inte allt blev dyrt är Peter Ericsson nöjd med priserna.

Både guld, silver och lokalt tillverkade allmogemöbler renderade i höga priser. En silverbägare från 1729, tillverkad av Stockholmsmästaren Cornelius Zitski, klubbades ensam för 18 000 kronor.

- När det gäller priserna för silver ligger Hälsingland högst i landet, säger Peter Ericsson. Här finns många som är väldigt intresserade av silver.

Allmoge lockar också hälsingarna. Ett slagbord från Arbrå gick för 11 000 kronor och för ett golvur tillverkat av Olov Brunck från Alfta fick köparen hosta upp 15 000 kronor.

- Det är skojigt att lokala saker uppskattas så mycket, säger Peter Ericsson.

När det gällde den konst som auktionerades ut låg priserna mer på vad man kan kalla ett normalt plan. Dyrast blev Albert Blombergssons verk "Voxnan med kvarn" som gick för 51 000 kronor.

- Jag hade trott på 40 000 men 51 000 är väl inte orimligt dyrt heller, säger Peter Ericsson.

Då var det mer noterbart att Ovanåkerskonstnären Olov Nilssons tavla "Knåda marknad" gick för 9 500 kronor.

- Normalt ligger de på två-tre tusen kronor, säger Peter Ericsson. Men Knåda marknad är en klassiker.

Mer läsning

Annons