Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostäder och värmeverk ligger bakom större delen av Bollnäs skulder

/
  • Den nya värmepannan i Säverstaverket kostade 420 miljoner kronor och är därmed Bollnäs kommuns största enskilda investering någonsin.

Bollnäs kommun har nästan fördubblat sina skulder de senaste tio åren. Från 33 850 kronor till 65 875 kronor per kommuninvånare. Därmed är Bollnäs den kommun där skulderna ökat mest i hela Gävleborg, enligt en färsk rapport från Kommuninvest.

Annons

– Kommunen lånade upp 100 miljoner kronor i slutet av 2014, eftersom vi stod inför stora investeringar. Innan dess hade vi väldigt låg skuldsättning, därför ser vår ökning väldigt stor ut räknat i procent, säger Åsa Myhrberg, tillförordnad ekonomichef i Bollnäs kommun.

Bakom det lånet låg investeringsbehov i bland annat skolor, reningsverk och kommunens gator och vägar.

I en ny rapport tycks Kommuninvest dra slutsatsen att kommunernas ökade skuldsättning beror på en åldrande befolkning och ökad invandring. Stämmer det för Bollnäs del?

– Nej, jag kan inte dra paralleller mellan det och att vi lånat upp pengar. Men jag säger inte att det inte kommer bli så i framtiden, för det vet vi inte.

Det Åsa Myhrberg pratar om är de saker som ligger under de kommunala förvaltningarna och nämnderna. Kommuninvests rapport utgår däremot från hela kommunkoncerner, det vill säga kommunerna plus de bolag som kommunerna äger. Och i Bollnäs är det bolagen som står för den överlägset största delen av skulderna, mer än två tredjedelar.

De två bolag som hade störst skulder vid bokslutet 2014 är Bollnäs Bostäder, 614 miljoner och Bollnäs Energi, 609 miljoner kronor.

Det innebär att enbart dessa båda bolags samlade skuld motsvarar 46 359 kronor per kommuninvånare. Och eftersom kommunen gått i borgen för nästan hela lånen skulle skulden hamna på skattebetalarna om företagen börjar gå dåligt.

Men även om Bollnäs Bostäder har störst skuld så står bolaget inte bakom förändringen. Bostadsbolagets skulder har legat på ungefär samma nivå de senaste tio åren.

För Bollnäs Energi har det däremot rusat iväg rejält sedan bolaget bildades 2007. Så sent som 2009 var energibolagets totala skuld 242 miljoner. Året därpå hade den växt till över 403 miljoner och vid bokslutet 2011 var den uppe i 580 miljoner kronor.

De lånade pengarna har framför allt använts till inköp och installering av den nya värmepannan i Säverstaverket som Bollnäs Energi köpte från Österrike. Med en total kostnad på drygt 420 miljoner kronor är pannan kommunens enskilt dyraste investering någonsin.

– Det handlar om infrastruktur och det är saker som man måste ha i ett samhälle. Vid så här stora investeringar måste man på något sätt skaffa kapital. Kommunen kan inte ha 400 miljoner i kassakistan för att bekosta det själv, säger Bollnäs Energis vd Mikael Strandberg.

Han tycker att Säverstaverket var en bra investering.

– Värmepannan har den absolut senaste tekniken när det kommer till förbränning, med mycket låga utsläpp. Dessutom har vi moderniserat hela anläggningen så att den är tipp topp under många år i framtiden, säger Mikael Strandberg.

Läs också: Nu måste kommunen betala 8,1 miljoner kronor för Samkraft-skuld

Mer läsning

Annons