Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borab mångmiljonsatsar

/
  • Maskinerna mullrar. Grävskoporna gräver och dumprarna jobbar fram den nya återvinningscentralen vid Sävstaås.

Någon gång i höst står en sprillans ny återvinningscentral klar att tas i bruk vid Sävstaås avfallsanläggning. Styrelsen tog beslutet under förra året och prislappen väntas ligga runt tio miljoner kronor.

Annons

Borab (Bollnäs Ovanåkers renhållningsaktiebolag) hårdsatsar.

- Ja, det kan man väl säga. Vi bedömer att den här satsningen på privatkunder bara innehåller plus, säger vd:n Björn Carlqvist.

Maskinerna mullrar. Grävskoporna gräver och dumprarna far i skytteltrafik med schaktmassor som tippas på det deponiberg som profilerar sig till vänster inne på det nuvarande avfallsområdet.

I dag passerar kunderna den kraftiga grind som står på vid gavel och kör sedan rakt fram för att göra sig av med avfallet på rampen.

Den nya återvinningscentralen för privatkunder får sin avfart till höger, ungefär där entrégrinden står i dag. Då tillfartsvägen är färdigbyggd börjar arbetet med att forma den hästskoformade återvinningscentral och alla de stationer, en del under tak, som ska byggas för hantering av avfall.

Tanken är att privatpersoner ska kunna göra sig av med alla typer av avfall på den hästskoformade slinga som förses med dubbla körfiler för att undvika både trängsel och incidenter.

Stationerna blir bemannade, den servicen är viktig. Privatkunderna får assistans och avfallet hamnar där det ska.

- Det är svårt för kunden att göra allting rätt. Men efter några tippsvängar blir det lätt att göra rätt, säger Björn Carlqvist. Vi strävar också efter att placera stationerna så logiskt som möjligt.

Den nya återvinningscentralen för sannolikt med sig några nya jobb. Björn Carlqvist vill inte spekulera men lätt pressad säger han att 17,5 tjänster i dag kan bli cirka 20 i och med nybygget.

Mer läsning

Annons