Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäspolitiker ifrågasätter satsning på väg 50

/
  • Riksväg 83 mellan Bollnäs och Arbrå är olycksdrabbad. Där är hastigheten 80 kilometer i timmen i dag.

Riksväg 83 – längs Ljusnan genom Bollnäs kommun – har mer trafik och fler olyckor än riksväg 50 mellan Bollnäs och Söderhamn.
Därför borde Trafikverket satsa mer på 83:an, anser kommunstyrelsen i Bollnäs.

Annons

Statliga Trafikverk har gjort en förstudie av fyra olika alternativ till ombyggnad av väg 50 mellan Bollnäs och Söderhamn. Bakgrunden är att vägen inte anses ha tillräckligt bra standard för dagens hastighetsgräns på 90 km i timmen. Dessutom har verket bestämt att 90-gränsen ska fasas ut – och anpassas till krav för 60, 80, 100 eller 120 km efter ny- och ombyggnader.

Kommunstyrelsen i Bollnäs diskuterade vägplanerna på torsdagen, i samband med sitt yttrande om förstudien.

i yttrandet – som kommunstyrelsen ställde sig bakom – påpekas det att behoven är mycket stora på länets vägar – inte minst i Hälsinglands inland och på riksväg 83, som är länets mest trafikerade och olycksdrabbade riksväg. Och kommunpolitikerna anser att för lite pengar har avsatts till 83-an i länsplanen för trafiksatsningar.

- Vägsträckan mellan Sibo och Vallsta klassas av Trafikverkets egna trafiksäkerhetsexperter som en av Sveriges farligaste vägsträckor, heter det bland annat i yttrandet.

Politiker från både majoriteten och oppositionen ansåg att det satsas för lite på riksväg 83.

- Man har inte fattat någonting när man tycker att riksväg 50 är viktigare än 83-an, som är en av landets farligaste, sa till exempel Olov Nilsson Sträng (BP). Och om vi inte lobbar kommer vi att förlora striden.

Mer läsning

Annons