Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäsparet fick förlovningsringen tillbaka – försvann i fjällmassivet för 15 år sedan

– En riktig solskenshistoria. Så beskriver Mona Nilsson i Bollnäs det som just hänt henne och hennes man, Bengt Nilsson. Efter 15 år har en förlovningsring som Bengt tappade under fjällvandring kommit till rätta – på ett fullkomligt osannolikt sätt.

Annons

Mona och Bengt Nilsson i Bollnäs är huvudpersoner i en osannolik solskenshistoria med en förlovningsring och en norsk fjällvandrare i centrum.

Äkta makarna Bengt och Mona Nilsson i Bollnäs är glada i dag. En ägodel med stort affektions- och symbolvärde som de trodde var för alltid förlorad har blivit återfunnen.

Norska fjällvandraren Margrethe Seeger Halvorsen hittade Bengts sedan länge borttappade förlovningsring – och är nu Bollnäsparets hjälte i en helt osannolik solskenshistoria.

– Jag är jätteglad över att ringen är tillbaka. Det är ett tecken på att det inte går att skilja på mig och Bengt – det är tills döden skiljer oss åt, helt enkelt, säger Mona Nilsson och skrattar.

Det var för ungefär 15 år sedan som Bengt Nilsson fjällvandrade i Sareks nationalpark. Efter att ha ramlat under vandringen tappade han sin förlovningsring och fick återvända hem utan den.

För sex år sedan hittade den norska fjällvandraren Margrethe Seeger Halvorsen en ring i samma område i Sarek. Hon har försökt att komma i kontakt med ägaren och i veckan gjorde hon ett nytt försök, genom en efterlysning i Svenska Dagbladet. Även NSD berättade om historien.

På ringen står "Mona 18/10-86" ingraverat. Beskrivningen av ringen och det aktuella området gjorde att Bengt Nilsson förstod att ringen måste vara hans.

– Helt osannolikt. Att hitta min ring i ett så stort massiv är ju i princip omöjligt, säger Bengt Nilsson till NSD.

Ringen i fråga var den andra som tappats bort.

– Min första förlovningsring spolade sonen bort när han var två år, säger Bengt Nilsson.

Bengt – som nu bär sin tredje förlovningsring – och Mona är fortfarande gifta och firar i år sin 30-åriga bröllopsdag.

– Vi har hållit på och skojat om det här tidigare också, om ringarna som försvunnit. Bengt fick en ny ring i present av mig när vi firade 25-årsjubileum, det var i samband med att han fyllde 50 år dessutom. Då sa jag till honom: "Okej, nu får du en ring och det är tredje gången gillt. Om den här också försvinner så är det ett tecken", säger Mona Nilsson muntert och fortsätter:

– Jag menar, om han går och slarvar bort ringar hela tiden så måste det ju betyda att jag inte är särskilt viktig för honom ... men nu blev det ju ett tecken åt andra hållet i stället, säger Mona Nilsson och skrattar.

Ringen är inte fysiskt tillbaka hos makarna i Bollnäs än, men Bengt Nilsson kommer att få tillfälle att hämta hem den inom en snar framtid.

– Ja, det som också är ganska coolt i allt det här är att Bengt åker till Norge lite då och då genom sitt jobb (som koncernchef hos Edsbyn Senab, reds. anm). När han är i Oslo nästa gång så har han och Margrethe gjort upp om att stämma träff, så att han kan få tillbaka ringen, berättar Mona Nilsson.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons