Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs ska få montessoriskola

En kommunal montessori-skola ska inrättas i Bollnäs – även om det kan leda till att kommunen hamnar i Arbetsdomstolen.
Det har barn- och utbildningsnämnden beslutat.

Annons

I Bollnäs finns sedan många år en montessori-förskola, som drivs av ett personalkooperativ. Sedan 2001 finns också en montessori-avdelning med två klasser på kommunala Nyhamre skola. Verksamheten är dock inte en auktoriserad montessori-skola, eftersom den inte har tillräckligt många lärare med utbildning i den aktuella pedagogiken.

Men nu ska en kommunal montessori-skola inrättas. Det beslutade en oenig barn- och utbildningsnämnd på torsdagen. När det ska ske, hur många platser den ska ha och om den ska inrymmas i Nyhamre skolas lokaler, blir frågor som ska behandlas i den kommande strukturplanen för kommunens skolor.

- Det känns väldigt bra att komplettera vår skola med den här inriktningen – och det är viktigt att vi tydliga med att vi vill inrätta den, sa nämndens vice ordförande Ingrid Hammarberg (FP).

För- och grundskolechefen Eva Eklund – som utrett förutsättningarna i Bollnäs – påpekade problemen med att nyanställa personal till en montessori-skola, samtidigt som lärare med vanlig grundskollärarutbildning i kommunen nu varslas om uppsägning.

- Enligt besked från personalkontoret riskerar vi att dras inför Arbetsdomstolen i så fall, sa hon.

Det ändrade inte Ingrid Hammarbergs inställning:

- Då kanske det är angeläget att få en prövning i domstol – för viljan är att vi ska ha en montessori-skola.

Mer läsning

Annons