Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs rasar i ranking – bottenplats bland företagskommuner

Bollnäs kommun rasar nio placeringar och hamnar på plats 275 av sammanlagt 290 i Svenskt Näringslivs ranking över landets bästa företagskommuner.
– Man måste bryta ner siffrorna och se vad de står för, säger Peter Eriksson, näringslivschef i Bollnäs.

Annons

Peter Eriksson, näringslivschef i Bollnäs kommun.

Varje år rankar Svenskt Näringsliv Sveriges alla kommuner utefter var det är mest gynnsamt att starta och driva företag. Förra året hamnade Bollnäs kommun på plats 266. I år har kommunen fallit ner till plats 275.

– Det är så klart en dålig placering. Men det här är bara en av många olika mätningar som vi som kommun måste förhålla oss till, säger Peter Eriksson.

Han fortsätter:

– Bryter man ner den här mätningen och tittar exempelvis på parametern företagande så ligger vi på plats 54, vilket är bäst i hela Gävleborg, tolv placeringar bättre än ifjol. Det som drar ner totalen är parametrarna infrastruktur, tele- och IT-nätet och skolans attityder till företagande. Allt det är jätteviktigt och något vi måste jobba ännu mer med.

Läs också: Upp och ner i Hälsinglands företagsklimat

Placeringen på rankingen visar inte vilka kommuner som ansträngt sig mest och gjort flest insatser för att förbättra företagsklimatet senaste året. Den visar enbart vilken kommun som just nu är bäst, i relation till landets övriga kommuner, att driva företag i. Till grund för rakningen ligger enkätsvar från över 31 000 företag.

Att Bollnäs kommun fallit nio placeringar från ifjol kan ses om att kommunens insatser för att förbättra företagsklimatet inte givit de resultat kommunen hoppats på. Enligt näringslivschefen stämmer det inte riktigt.

Läs också: Nordanstig toppar ännu en ranking

Han menar att det finns en rad områden där kommunen gjort insatser som visat goda resultat, vilka syns i vissa specifika parametrar i undersökningen.

– Bollnäs är en bra kommun att driva företag i som ligger geografiskt helt rätt och som har en entreprenöriell befolkning. Sett över en tioårsperiod är utvecklingen här positiv. Idag har vi 1000 fler företag än för tio år sedan. Jag ser hur företagen satsar, men hur de svarar på en enkät vet jag inte.

Kommer Bollnäs hamna högre upp på listan nästa år?

– Den ambitionen har vi alltid. Vi positionerar oss alltmer och det ska vi fortsätta med.

Läs också: Rapport visargoda utsikter för småföretagare

Mer läsning

Annons