Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs rasar i ranking

/
  • Anders Ringård är rektor för friskolan Lust & Lära i Bollnäs, som inte kommit med i statistiken.

Förra året placerade sig grundskolan i Bollnäs kommun bäst i länet, i en jämförelse mellan alla kommuner i landet.
I år ligger kommunen sämst i länet – på plats 244 bland de 290 kommunerna.

Annons

I förra årets jämförelse var Bollnäs bäst i länet, med plats 69 bland landets alla kommuner. Men i årets ranking har kommunen rasat till plats 244. Uppgifterna kommer från rapporten Öppna jämförelser av SKL (Sveriges Kommuner och Landsting).

Resultatet oroar politikerna i barn- och utbildningsnämnden i Bollnäs, som har reagerat på det försämrade resultatet och vill veta vad det beror på. Därför har förvaltningschefen Inga Malm och för- och grundskolechefen Eva Eklund fått uppdraget att utreda orsakerna och föreslå åtgärder.

- Bollnäs brukar ligga bra till, men har gått ner jättemycket i år, konstaterar projektledaren på SKL, Joakim Feldt.

Samtidigt verkar det vara något konstigt med statistiken, noterar han. De 62 elever som gick ut nian på friskolan Lust & Lära våren 2010 – skolans första avgångselever – inte finns med i underlaget. De motsvarar en femtedel av alla niondeklassare i kommunen och deras resultat skulle ha varit med.

Kommunens för- och grundskolechef, Eva Eklund, konstaterar att det naturligtvis påverkar resultatet i kommunrankingen, när Lust & Läras elever inte finns med. I övrigt vill hon inte spekulera i orsaker till försämringarna i rankingen:

- Jag vill inte föregå vår analys, som vi ska redovisa senast i september.

Mer läsning

Annons