Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs kommun bryter mot skollagen

/

SFI- utbildningen i Bollnäs följer inte skollagens regler om rätten till undervisning. Närmare hundra personer står i kö för att få påbörja utbildningen och vissa har väntat i mer än tre månader.

Annons

– Det är under all kritik att Bollnäs kommun inte lever upp till lagkraven, och självklart är det oroväckande på långsikt om vi inte lyckas lösa problemen. Verkligheten i dag sätter hård press på kommunerna och det måste staten ta på allvar, säger Kristoffer Lindberg, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Bollnäs.

Den som är berättigad SFI-undervisning, svenska för invandrare, ska inom tre månader få påbörja sin utbildning enligt skollagen. Det är någonting som SFI i Bollnäs inte klarar av att uppfylla.

– Nej det gör vi inte och vi har varit upp i nämnden och vi har pratat om det. Fram tills nu har vi klarat kraven men Bollnäs har tagit emot många flyktingar och sedan oktober förra året har vi gått från 200 till 300 elever, säger Anders Danielsson Lans, rektor på Komvux.

Skolinspektionen har hittills inte fått några signaler på att Bollnäs kommun inte följer skollagen. Men om det uppstår så kommer Skolinspektionen att göra en granskning av fallet.

Om granskningen visar att fel har gjorts så leder det vanligtvis till ett förläggande och kommunen har då cirka tre månader på sig att åtgärda problemet. Har problemet fortfarande inte har åtgärdas så kan det bli tal om vitesföreläggande, böter.

SFI i Bollnäs har för tillfället slut på platser, lokalerna utnyttjas hela dagarna och de har svårt att rekrytera behöriga lärare. Någonting som har resulterat i att det just nu är cirka 90 personer som står i kö till utbildningen.

– Vi kollar efter nya lokaler och söker även efter behöriga lärare, någonting som är svårt att hitta. Anställer vi obehöriga lärare så blir konsekvenserna bland annat att de inte kan sätta betyg och att vi får en sämre kvalitet på utbildningen. Vilket resulterar i att eleverna inte får med sig tillräckligt med kunskap. Så det är en hårfin avvägning, säger Anders Danielsson Lans.

Länsstyrelsen och kommunen gör varje år en överenskommelse om hur många flyktingar kommunen har möjlighet att ta emot. Siffrorna baseras exempelvis på hur det ser ut med arbetstillfällen och bostäder.

I år har Bollnäs kommun meddelat att de kan ta emot cirka 40 personer. Men eftersom det är fritt att själv välja vart i landet man vill bosätta sig så har Bollnäs fram till den 1 juli i år mottagit 179 flyktingar.

– Jag är positiv till utveckling men vi har inte hängt med i det kommunala systemet. Vi lever med samma problem och möjligheter som andra myndigheter i landet. Och just nu är det problem att få tag i behöriga lärare. Så det krävs en nationell satsning på SFI annars kommer vi inte få till det, säger Anders Danielsson Lans.

Den 11 augusti tar Hälsinglands utbildningsförbund över ansvaret för SFI från barn- och utbildningsnämnden. Hälsinglands utbildningsförbund är en sammanslagning mellan Bollnäs, Nordanstig och Söderhamns kommun som tillsammans ska ansvara för kommunens gymnasieskolor och vuxenutbildningar.

– Barn- och utbildningsnämnden hinner inte hantera den här situationen innan övergången till Hälsinglands utbildningsförbund. För dem handlar det om att titta på det här för att undvika detta i framtiden, säger Kristoffer Lindberg.

Mer läsning

Annons