Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs GIF-historia samlad på nätet

/
  • Arne Arousell och Bo Lindgren i Kamratföreningen Gamla Giffare är glada över att delar av Bollnäs GIF:s arkiv nu finns tillgängligt på nätet.
  • Målet är att det mesta av innehållet i pärmar som den här ska bli tillgängligt i digital form via hemsidan gamlagiffare.se.

Bollnäs GIF:s historia, från starten 1895 och framåt, har samlats på en ny hemsida. Här finns backhoppning från 1800-talet, det första fotbollslaget från 1904 – och faktiskt även lite vattenpolo. Och så bandy förstås – massor av bandy.

Annons

På fredag lanserar Kamratföreningen Gamla Giffare hemsidan gamlagiffare.se med material som har digitaliserats från klubbens eget arkiv.

– Det är historik ända från begynnelsen, berättar Bo Lindgren, kassör i Kamratföreningen Gamla Giffare.

Läs också: Här är mannen bakom bandyhallen

Materialet är hämtat från Bollnäs GIF:s digra arkiv, där fotografier och urklipp finns samlade från allra första början. Genom kommunens arbetsmarknadsprojekt Kultur A har mycket av materialet scannats och kan nu bilda basen för den nya hemsidan.

– Vi speglar de olika sektionerna i föreningen, bandy är naturligtvis det stora men även fotbollen, skidåkning, simning och friidrott finns med. Ja till och med vattenpolo, som utövades i föreningen under en begränsad period, säger Bo Lindgren.

Läs också: Så gick det till när Edsbyn fick sin bandyhall

Sedan femton år tillbaka är det Arne Arousell som sköter arkivet.

– Men från 1940-talet och framåt är det främst Gert Johansson och Gustav Sundberg vi har att tacka för att det finns så pass mycket arkiverat, de gjorde ett jättejobb under många år, säger Arne Arousell.

Vid fredagens lansering av gamlagiffare.se finns material från bildandet 1895 fram till omkring 1990 på sidan. Tanken är att det kontinuerligt ska fyllas på med mer material – både äldre och nyare – berättar Magnus Westin, som har skapat hemsidan:

– Arbetet med att digitalisera arkivet kommer att fortsätta, så vi kommer att kunna bygga ut sidan allt eftersom. Utöver arkivet har vi också haft väldigt god hjälp av personer med mycket kunskap om föreningen som har bidragit med texter, säger Magnus Westin.

Läs också: Bandyklubbar uppmanar till flyktinghjälp

När blir då material "tillräckligt gammalt" för att kvala in som historia på gamlagiffare.se? Arne Arousell har en tanke:

– Så länge en idrottsman fortfarande är aktiv så är det kanske inte historia än. Men det är en väldigt flytande gräns, vi får se hur sidan utvecklas framöver.

Mer läsning