Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs barn och ungdomar erbjuds gratis sommarlovsaktiviteter

630 000 kronor satsas för att sommarlediga skolungdomar i Bollnäs ska erbjudas aktiviteter med kulturanknytning under lovet.

Annons

Kultursommarlov heter projktet som är riktat till barn och ungdomar mellan 6 och 15 år i Bollnäs kommun. Aktiviteter av olika slag erbjuds och det är kostnadsfritt att vara med.

Ledare är åtta ungdomar som har Kultursommarlov som sommarjobb.

Att få vara utomhus och träffa barn är lika med ett perfekt sommarjobb. Det tycker ungdomarna som ska leda aktiviteterna under Kultursommarlov 2016. Ylva Håkanson, Felicia Olsson, Nathalie Araya Hall, Maja Strid, Sofia Nilsson, Jonas Käller och Elina Josefsson med flaggor som symboliserar projektets integrationsambition. Saknas på bilden gör Elina Lindblom.

Kulturenheten i Bollnäs kommun som står bakom satsningen, som finansieras med hjälp av ett bidrag på 630 000 kronor från myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Totalt delar myndigheten i år ut 199 miljoner kronor för att landets kommuner ska kunna ordna gratis sommarlovsaktiviteter för barn och ungdomar.

– Bidraget är till för att vi ska kunna göra verksamhet utanför kommunens ordinarie sommarverksamhet, säger Ylva Dybeck, kulturstrateg i Bollnäs kommun.

Läs också: Sommarsatsning för Bollnäs unga – "Ingen ska behöva sitta inne"

Kultursommarlovs aktiviteter ska vara utformade för att stimulera både flickors och pojkars deltagande, främja integration och skapa nya kontaktytor mellan barn med olika social bakgrund.

Aktivteterna kommer att koncentreras till tre platser i centrala Bollnäs: Karlslundsbadet, Kolgården på Långnäs och Colliniparken vid kulturhuset.

– Alla är välkomna till alla tre punkterna, men det kommer vara lite olika åldersfokus, säger Ylva Dybeck.

Noterbart är att Kultursommarlov inte är lika med barnpassning. Särskilt för de yngre barnen gäller alltså att förälder eller annan anhörig finns på plats tillsammans med sitt barn under hela aktiviteten.

De yngsta barnen kommer att ha Kolgården som huvudsaklig centralpunkt. Där har bland annat en barack satts upp, där det går att värma mat och fika. Leksaker finns också att låna där.

Vid Karlslund kommer Bollnäs bibliotek att sätta upp Strandbibblan, med inriktning på ungdomar. Även på Kolgården blir det ett minibibliotek för de lite yngre.

I Colliniparken blir det fokus på skapande verksamhet, musik och böcker. Tisdagkvällar i juli är lika med allsångskvällar för hela familjen. Den som vill ställa sig på scen och uppträda har chansen till det.

Sommarbokcirklar och sagostunder vankas också i Colliniparken och 7 juli får biblioteket besök av författaren Camilla Lagerkvist som skriver barnböcker med historisk inriktning.

Fler programpunkter och aktiviteter tillkommer under hela sommaren.

Det är ett glatt gäng ungdomar som leder aktiviterna under Kultursommarlov 2016

Mer läsning