Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs årets jazzkommun 2013

/
  • Ewa Olofsson Lindblom, ordförande i Bollnäs Jazz Club, är mycket glad över utmärkelsen. Klubben nominerades också till Årets förening 2012 av Bollnäs kommun.

Till Bollnäs kom jazzen genom en olyckshändelse. Det berättar Ewa Olofsson Lindblom, ordförande i Bollnäs Jazz Club, som tillsammans med kommunalråd Marie Centerwall (S) den 22 januari tar emot pris för Årets jazzkommun 2013.

Annons

För 75 år sedan, år 1937, är fyra jazzmusiker från Stockholm på väg norrut för en spelning. Men strax utanför Kilafors är de med om en olycka och två av musikerna blir inlagda på Bollnäs sjukhus. De andra två, som skadas lindrigt, bor på Rehngården i väntan på att vännerna ska skrivas ut från sjukhuset. Som betalning för uppehället spelar de på pensionatets restaurang om kvällarna, och sedan dess är jazzen en del av Bollnäs.

Om detta skriver också Ewa Olofsson Lindström i sin ansökan till Årets jazzkommun, ett pris som delas ut av Riksförbundet Svensk Jazz. Ansökan skickades in i september och i lördags kom beskedet om att Bollnäs blir Årets jazzkommun.

– Det är ett kvitto på att vi gör något meningsfullt och bra, säger Ewa.

Bollnäs Jazz Club har funnits sedan 1981. De arrangerar runt 15 konserter varje år av musiker från både Sverige och andra länder.

Nytt för nästa år är Bollnäs jazzfestival, ett initiativ taget av musikern Pelle Larsson. I februari anordnar Bollnäs Jazz Club tillsammans med honom tre dagar av musik i form av både ungband, gubband och jam.

Mer läsning

Annons