Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boksläpp för Nazibruden – nu offentliggörs "de snaskiga bitarna av livet" i den högerextrema rörelsen

Direkt från tryckpressen kom biografin Nazibruden till boksläppet hos Helins i Bollnäs. Ett släpp som lockade en både större och en annan publik än vad som är vanligt.

Annons

Anna-Lena Joners Larsson berättade om vägen fram till boken Nazibruden och fick svara på många, en del svåra, frågor från en stor skara besökare.

Anrika Helins bokhandel i Bollnäs håller då och då boksläpp. På onsdagskvällen skedde det ett av det lite ovanligare slaget.

– Det är lätt att tro att det ska vara så litterärt. Men det är bra att såna här böcker finns. Det handlar om en vanlig tjej som bor här, säger Karin Helin, som rekommenderade boken till besökarna, bland annat för att den håller ett högt tempo i berättandet.

Tjejen bakom biografin är Anna-Lena Joners Larsson och den handlar om de år som hon levde i den högerextrema rörelsen. Inledningen är stark. Den handlar om en konsert då Anna-Lena uppträdde i USA med en rasfientlig låt inför en publik bestående av skinnskallar, några bärandes tröjor med tryck för Ku klux klan och SS-märken.

Anna-Lena Joners Larsson fick signera många böcker under boksläppet.

Läs mer: Nu kommer biografin om Nazibruden: "Jag har inte censurerat någonting"

Anna-Lena Joners Larsson berättade om vägen fram till att hon lämnade rörelsen, om skamkänslorna och om att våga ställa upp på den första intervjun som ledde till att otaliga medier hörde av sig.

– Men när man gör en intervju så får man inte med allt.

Läs mer: Anna-Lena bearbetar åren i extremhögern genom att berätta

Så efter att journalisten Jessika Devert först gjort en tradiotionell intervju med Anna-Lena och sedan frågade om de skulle skriva en bok tillsammans tackade Anna-Lena med viss tvekan ja.

– Jag undrade om mitt liv var tillräckligt intressant för en bok. Jag gick ju omkring på Granbergshöjden med klädsäckar, säger Anna-Lena och syftar på en klädbytesgarderob som hon har dragit igång.

Anna-Lena Joners Larsson fick signera många böcker.

Läs också: Hon lämnade extremhögern – en resa från hat till kärlek

Men nu har alltså Anna-Lenas och Jessikas otaliga timmar tillsammans resulterat i en bok där allt det som inte har tagits upp i tidigare intervjuer kommer fram.

- De snaskigste bitarna om livet får ni läsa om i boken, säger Anna-Lena.

Mer läsning

Annons