Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bokföringsbrott förändrar inte beslutet

På torsdagen fick kommunstyrelsens arbetsutskott ta del av de uppgifter som framkommit om Pär Eriksson som ingår i den trio som förordats som köpare av Nytorp.

Att han är dömd för bokföringsbrott förändrar inte saken, menar ledamöterna.

- Det här har han ju fått sona för och man får inte livstid för ett bokföringsbrott, säger Olov Nilsson Sträng.

Annons

När kommunstyrelsens arbetsutskott sammanträdde under torsdagen fanns kommunens ekonomichef Kjell Öhrström på plats för att redovisa de uppgifter som framkommit om Pär Eriksson.

Innan hade han varit i kontakt med en jurist på Kommunakuten och fått klart för sig att bokföringsbrott inte diskvalificerar anbudsgivaren.

Därför blev också beslutet att man går vidare precis som det var tänkt – att fullmäktige fäller avgörandet på sammanträdet i slutet av januari.

Olov Nilsson Sträng från Bollnäspartiet är ledamot i arbetsutskottet. När frågan behandlades av kommunstyrelsen för drygt en vecka sedan var han kritisk och ansåg att anbudsförfarandet skulle avbrytas för att istället sälja Nytorp på en öppen auktion. Detta för att göra en så bra affär som möjligt.

I dag säger han att det inte finns någon anledning att börja om från början.

- Det som nu har framkommit förändrar ingenting. Pär Eriksson har sonat sitt brott och rent juridiskt har det inte begåtts några fel, säger Olov Nilsson Sträng.

Kommunalrådet Marie Centerwall (S) diskuterar på ungefär samma sätt. Eriksson har sonat sitt brott och det är det inte kommunens sak att lägga på ett ytterligare straff.

Karin Ånöstam som tillsammans med gruppen kring anbudsgivaren Sigrid Bergåkra vill driva en friskola på Nytorp – och Bengt-Emil Andersson från Hudiksvall som lade det högsta budet men plockades bort på grund av att det ansågs vara orent – gör i dag inga andra uttalanden än att de hoppas att fullmäktige tar det rätta beslutet.

Mer läsning

Annons