Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bockkonst

/
  • Nu har de här fyra konstnärerna fram till 21 augusti på sig att förvandla de gråmålade betongsuggorna som skymtar i bakgrunden.

Hälsingebocken sägs symbolisera hälsingars styrka och mod. Men vad de fyra bockarna som står uppradade utanför kulturhuset i Bollnäs ska symbolisera bestäms av fyra konstnärer från trakten.

Annons

De fyra konstnärerna som deltar i projektet är Helena Bratt, David Larsson, Erik Olof Wiklund och Anahita Fouladi.

Anahita Fouladi är kanske det namn som är minst känt i sammanhanget. Hon är utbildad i grafisk design i Iran och var där verksam konstnär. Till det här projektet utsågs hon efter en tävling. Hennes bidrag skvallrar om ett färgstarkt projekt.

– Jag ska måla min bock i akryl och använda mig av färger och mönster som är betydelsefulla och omtyckta i den persiska kulturen. Inspirationen kommer från en gammal iransk folksaga.

Möten mellan kulturer liksom möten mellan tradition och samtid är gemensamma nämnare för de fyra konstnärerna. Men uttrycken skiljer sig åt. Som språk, som David Larsson formulerar det. Själv tänker han låta gammalt möta nytt genom att experimentera med gatukonsten.

– Bocken är en inhemsk symbol för Hälsingland, men vad händer när den möter klassisk street art? Hur ser det ut när storstadskulturer växer fram i småstäder?

Ställer frågor gör även Erik Olof Wiklund som i sitt arbete som konstnär ofta fokuserar på hälsingesymbolers värde förr och idag.

– Jag vill diskutera hälsingebockens symbolik och värde. Hur får vi använda oss av den i dag? Vilka får använda sig av den? Vad betyder det att den används som betongsugga för att markera utestängningar?

Helena Bratt pratar istället om färger och mönster. Hon har tagit med sig mönster av olika schabloner för att illustrera sina planer.

– Jag ska utgå från gamla mönster och sedan gå lös med en massa färger. Kanske att jag använder mig av sprayfärg, det är kul.

Konstnärernas projekt kan ses växa fram på hälsingebockarna fram till den 21 augusti utanför kulturhuset i Bollnäs.

Mer läsning

Annons