Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blinkande skyltar varnar bilister

/
  • På Bollevägen i Björktjära (och på Järnvägsgatan i centrum) har nya, blinkande

Nya, blinkande skyltar sattes upp vid två övergångsställen i Bollnäs under torsdagsförmiddagen – på Bollevägen i Björktjära och på Järnvägsgatan i centrum. Tanken är att de ska öka trafiksäkerheten.

Annons

Skyltarna ser ut som vanliga "Herr Gårman"-skyltar, kompletterade med blinkande gult ljus i de fyra hörnen. Blinkandet aktiveras, när gående passerar skyltarna.

- De blinkar enbart för att varna bilisterna om att det finns folk i närheten – som en förstärkning av vägmärket, säger Christer Isacsson från Borlängeföretaget Safe X System, som satte skyltarna på plats.

Det är kommunens tekniska förvaltning som beställt jobbet – för att förebygga olyckor.

- En säkrare gångpassage över Bollevägen är en del i projektet Säkrare skolväg vid Björktjära skola, säger kommunens trafikingenjör Lars Hammar. Och vid passagen över Järnvägsgatan – mellan Tingshustorget och stationsområdet – har trafiken ökat, sedan vi höjde hastigheten till 40 där. (Det gjordes för att styra bort genomfartstrafik från Nygatan, där hastigheten sänktes till 30).

Om det blir blinkande skyltar vid fler övergångsställen, kan Lars Hammar inte säga något om. Först ska de två första utvärderas.

Totalkostnaden för skyltningen är 30 000 kronor per övergångsställe.

Mer läsning

Annons