Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnungar avlivade

Länsstyrelsen Gävleborg beviljade skyddsjakt på en vuxen björnhona och två fjolårsungar. Samma dag kunde de två närgångna björnungarna skjutas.

Annons

Boende i Voxsätter har under en längre tid fått påhälsning av björn. En hund skadades hösten 2014 av en björnhona och två björnungar observerads samtidigt i ett träd i närheten. Sedan dess har störningar i området fortsatt förekomma och under de senaste veckorna har det ökat.

Bilder och filmer har visat att det främst rör sig om att det är de två fjolårsungarna som har hållit sig kvar i området, men även honan har synts till. Fågelbord och bikupor har rivits ner. Egendomar och äppelträd i trädgårdar har förstörts. Björnungarna har dagligen rivit i samma kompost och trädgårdsland vid en tomt i byn.

Både boende i Voxsätter och länsstyrelsen har provat sig av olika skrämseltaktiker, men ingenting har fungerat. Björnarna har fortsatt komma tillbaka och varit närgånga. Enligt länsstyrelsen fanns det med björnarnas oskygga och skadegörande beteende risk för allvarligare skador och för att människor skulle hamna mellan björnhonan och björnungarna. Länsstyrelsen ansåg att det inte längre gick att garantera de boendes säkerhet.

Eftersom man inte hade lyckats med att jaga bort björnarna från platsen tog länsstyrelsen beslutet att den enda lämpliga lösningen var att avliva björnhonan samt de två björnungarna. Skyddsjakten var utlyst till och med den 2 juli, men nu kan det alltså bekräftas att de två björnungarna redan är avlivade.

– Ja, de yngre sköts samma dag som vi tog beslutet, säger Carl-Johan Lindström, Länsstyrelsen Gävleborg.

Mer läsning

Annons