Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betyg som inte går att använda till någonting

/
  • Per Wik och Marinel Isaksson är före detta särskoleelver. Tillsammans med Linnea Emman, som också läser till kulturkommunikatör, vill de uppmärksamma politikerna på de funktionsnedsattas situation.

Under allmänhetens frågestund ställdes ledamöterna i Bollnäs kommunfullmäktige mot väggen med frågor om vad de egentligen vet om FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Annons

– Vi gör det här för att se om de verkligen kan FN-konventionen. Men det har visat sig att de inte gör det, säger Marinel Isaksson, när vi träffas dagen efter mötet.

Läs mer om måndagens fullmäktige: Bostadsdebatt och regnbågsflagga

– De flesta vet inte ens att konventionen finns. Trots att den ska finnas med i politiken, fortsätter Linnea Emman.

De läser yrkeshögskoleutbildningen kulturkommunikatör på Heden. Studiekamraten Per Wik skulle också ha varit med på fullmäktige, men fick förhinder.

Läs också om en hyllad teaterpjäs som både Marinel Isaksson och Per Wik var med i

Per och Marinel har båda gått särskola och de vill bland annat lyfta problemet med att särskolebetygen inte ger dem behörighet att läsa vidare på högskola.

– Särskoleelever får betyg precis som alla andra, men sedan räknas inte de betygen. Det känns som att de skämtar med oss. Jag tycker att det är kränkande behandling och det mest skrämmande är att så få vet om att våra betyg inte gills, säger Marinel Isaksson.

Han är också kritisk till hur Arbetsförmedlingen behandlar personer med funktionsnedsättningar.

– De vill inte att vi ska utbildas. Vi ska sättas i daglig verksamhet och gå och sopa någonstans för 30 kronor om dagen.

Någon vidare respons tycker varken Linnea Emman eller Marinel Isaksson att de fick från kommunpolitikerna.

– Det blev som ett frågetecken i salen. De hade ingen aning om vad vi pratade om. Men det här handlar om att alla människor ska ha samma rättigheter, säger Marinel Isaksson.

Läs mer om kulturkommunikatörerna: Fler får gå yrkeshögskola

Mer läsning

Annons