Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besöker källan till hjälpen

/
  • Raivo Sastacovics, trea från vänster, och hans familj tillsammans med Ann-Britt Adolfsson och Lars-Erik Pherzon vid Erikshjälpen i Bollnäs.

På fredagen anlände Raivo Sastacovic från Lettland till Bollnäs. Han är en av Erikshjälpens främsta samarbetspartners i Lettland och ska under en vecka besöka Bollnäs, Ovanåker och Söderhamn.

Annons

- Vi är djupt tacksamma för all den hjälp vi får via Erikshjälpen, säger Raivo Sastacovic. Jag vet själv hur det är att dela ut sakerna till de behövande och vet hur det känns när de med tårar i ögonen tar emot gåvorna.

Raivo Sastacovics är pastor i en pingstförsamling i Zemgaleregionen, som ligger söder om Riga nära gränsen till Litauen. Under en veckas besök ska han och hans familj besöka Erikshjälpen i södra Hälsingland för att se ursprunget till hjälpen.

Att Lettland skulle ha börjat hämta sig från den svåra ekonomiska kris som landet genomlidit är, enligt Raivo Sastacovics, en sanning med modifikation.

- I Riga är det möjligen så, menar han. Men kommer man ut på den lettiska landsbygden, det räcker med några få mil utanför Riga, är fattigdomen och misären ofantlig.

Med jämna mellanrum rullar bussarna med gåvor från Erikshjälpen i södra Hälsingland till behövande i Lettland. Det är allt från kläder och möbler, till leksaker åt fattiga barn.

Lars-Erik Pherzon, föreståndare vid Erikshjälpen i Bollnäs, berättar att hjälpsändningarna pågått i snart 20 år och att en av deras samrbetspartners på plats är Raivo Sastacovics.

- Vi slänger ingenting av det vi får från Erikshjälpen, säger Raivo Sastacovics. Kläder, möbler eller gamla leksaker, alltid hittar vi någon som behöver just det.

I morgon kväll (lördag) kommer Raivo Sastacovics att besöka Edsbyn och i Salemkyrkan ska han då berätta om sin verksamhet.

Mer läsning

Annons