Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut om skolorna tidigast till sommaren

Beslutet om framtidens skola i Bollnäs skjuts upp igen.
Nu ska en konsult utreda de olika alternativen – och tidigast i juni kan det bli ett beslut i kommunfullmäktige om vilka skolor som ska finnas kvar i kommunen.

Annons

I september 2011 presenterades ett tjänstemannaförslag om skolstrukturen i Bollnäs kommun – med olika alternativ till förändringar. Tanken var då att politikerna i barn- och utbildningsnämnden skulle ta ställning till förslagen i oktober och att kommunfullmäktige (som beslutar om nedläggningar och utbyggnader) skulle fatta det avgörande beslutet i december.

Så blev det inte – bland annat för att politikerna i barn- och utbildningsnämnden saknade en ekonomisk redovisning och en konsekvensbeskrivning av förslagen. Och vid nämndsammanträdet i slutet av november fick tjänstemännen en rad förslag och alternativ från majoriteten och oppositionen att utreda – förslag som skulle redovisas i februari i år och fullmäktigebeslutet var tänkt att fattas i maj.

Men så blir det inte heller.

- Vi har fått direktiv att titta på allt och det betyder att utredningsvolymen har blivit avsevärt större. Och det klarar vi inte på tjänstemannabasis inom någorlunda rimlig tid, sa skolchefen Inga Malm vid nämndens sammanträde på onsdagen.

Därför har en konsult anlitats för uppdraget och kan börja arbeta den 2 februari – om upphandlingen inte överklagas.

- Uppdraget blev så stort, att det inte bara var att gå ut och köpa. Så vi har tagit in anbud och antagit en mycket välrenommerad utredare och konsult – som behöver åtta veckor på sig för att utreda allt, informerade Inga Malm.

Det innebär att utredningen kan vara klar först i april och att ett beslut i fullmäktige kan komma i juni – i bästa fall.

Mer läsning

Annons