Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedragare har nått Bollnäs – uppger sig vara dövstumma för att få pengar

Personer som via informationsblad uppger sig tillhöra en förening för döva och stumma har synts på flera håll i Bollnäs den senaste tiden.

Annons

Det börjar med en namnunderskrift, men sedan vill personer som utger sig för att vara dövstumma också ha pengar.

Flera personer i Bollnäs uppger att de har blivit konfronterade av personer som via ett informationsblad uppger sig tillhöra dövstummas förening och ber om donationer till sin organisation. Men insamlingen är enligt polisen med hög sannolikhet en bluff.

Läs mer: Polisen varnar för bluffinsamlingar

I Bollnäs ska detta framför allt ha skett utanför Coop och Ica Kvantum, men det ska också ha hänt på midsommarfirandet vid Kämpens, enligt inlägg på sociala medier.

Såhär kan informationsbladen se ut, när personer som uppger sig representera döva och stumma  ber folk på stan skänka pengar.

Bluffen går ut på att bedragarna håller fram ett papper med information om att de kommer från en förening för döva och stumma och en lista med plats för namnunderskrifter. Den som skriver ned sin namnteckning blir snabbt uppmanad att också skänka pengar.

Enligt Michael Centerwall på Bollnäspolisen är bluffen ett återkommande problem, framför allt under sommaren. För två somrar sedan ska exempelvis samma typ av bedragare ha befunnit sig på E-center i Söderhamn.

Midsommarfirandet på Kämpens är en av de platser där folk ska ha blivit lurade.

– Vi är medvetna om att det försiggår, men det är egentligen inte så mycket polisen kan göra. Kanske att det skulle klassas som någon form av bedrägligt beteende, men annars är det inget brott egentligen, utan upp till var och en om de vill skänka pengar eller inte, säger han.

Det har tidigare varnats om liknande fenomen i andra delar av Sverige. Speciellt med tanke på att dövstum är ett förlegat begrepp som officiellt avskaffades i Sverige i mitten av 1950-talet, enligt Sveriges Dövas Riksförbund.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons