Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre mobiltäckning eller lågstrålande område – här krockar två intressen

Utbyggnad av mobilnätet kolliderar med Bollnäs kommuns ambition om ett lågstrålande område. Nu överklagar kommunen länsstyrelsens beslut om mobilmast i Hällbo.

Annons

I juni 2014 ansökte bolaget Net4Mobility, som ägs av Tele 2 och Telenor, om bygglov för att bygga en 72 meter hög mobilmast med tillhörande teknikbodar på Kvarnberget i Hällbo, söder om Bollnäs.

Men miljö- och byggnämnden har visat sig vara ovillig att bevilja bygglovet. Skälet är kommunens ambitioner om ett "lågstrålande område" för elöverkänsliga personer.

Läs också: Mobilmast i Hällbo splittrar socialnämnd

– I översiktsplanen har vi ett opåverkat område i närheten av den planerade masten, säger nämndens ordförande Fredrik Skoglund (S).

Bland de boende i området tycks det råda en viss intressekonflikt mellan de som vill minimera strålningen och de som hoppas på bättre mobiltäckning.

Å ena sidan har Intresseföreningen Frivolten och två privatpersoner som bor i trakten varit negativa, eftersom de befarar att strålningen skulle öka på ett sätt som de uppfattar som hälsofarligt.

Å andra sidan har såväl Utomhertens bygdeförening som sju familjer i Flugbo skickat in skrivelser där kommunen uppmanas att ge mastbygget klartecken så att man får mobiltäckning i området.

Läs mer: I Flugbo och byarna kring Hällbo saknas mobiltäckning

I juni i år beslutade en enig miljö- och byggnämnd att Net4Mobility skulle komplettera sin ansökan med en miljökonsekvensbeskrivning. Nämnden anser nämligen att masten är att beteckna som miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken.

Net4Mobility överklagade kravet på miljökonsekvensbeskrivning till länsstyrelsen, och JO-anmälde dessutom nämnden , eftersom bolaget inte anser att det har något stöd i lagen. Länsstyrelsen höll med och rev upp beslutet.

Men miljö- och byggnämnden ger inte upp för det. Under förra veckans sammanträde beslutade nämnden att överklaga till Mark- och miljödomstolen.

Tycker du inte att kommunen borde ta hänsyn till de som bor i området och vill ha fungerande mobiltelefoni?

– Jo, och vi lyssnar på dem också. Vi har kontaktat företaget och försökt få en spridningskarta för masten. Vi vill veta hur de här radiovågorna ska spridas, men vi får inget gehör för det, säger Fredrik Skoglund.

På samma sammanträde beslutade miljö- och byggnämnden att bevilja bygglov i ett snarlikt fall på Hårgaberget utanför Kilafors . Även där är det Net4Mobility som vill bygga en mobilmast, även där har kommunen försökt kräva bolaget på en miljökonsekvensbeskrivning och även där har länsstyrelsen rivit upp miljö- och byggnämndens beslut.

– Skillnaden är att masten på Hårgaberget inte berörs av det opåverkade området. Det är alltså det vi vill värna.

Så varför har ni inte gett bygglov för den masten tidigare?

– Vi körde de två ansökningarna parallellt eftersom det var samma sökande, säger Fredrik Skoglund.

Läs också: Elöverkänslig: "Nu måste jag fly till skogs"

Mer läsning

Annons