Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bästa hovslagaren finns i Bollnäs

/

Niklas Pettersson från Bollnäs har utsetts till Årets Hovslagare.

Själv visste han inte ens om att han var nominerad.

Annons

- Det känns riktigt bra. Jag har vunnit SM i hovslageri fem gånger. Men den här utmärkelsen hade jag inte tidigare.

Så här löd motiveringen: "Niklas Pettersson är en av våra absolut bästa hovslagare i landet. Han har alltid värnat om yrkesstoltheten samt varit med och bidragit till att Sverige har fått en högre standard. Han har satt Sverige på kartan när han varit domare på EM och Lag VM."

Niklas Pettersson har jobbat som hovslagare sedan 1994.

- Just nu har jag två fasta jobb, två dagar i veckan åker jag till Stockholm och arbetar i ett dressyrstall, jag jobbar även på Brunmåla Hästklinik. Däremellan hinner jag sko hästar på ridskolan och i min egen hovslagarverkstad också.

Även om Niklas Pettersson tillhör eliten i Sverige och har vunnit SM fem gånger, Nordiska mästerskapen två och har en bronspeng från EM, anser han att en hovslagare aldrig blir riktigt fullärd. Själv söker han nya utmaningar hela tiden och tar ofta lärlingsplatser hos de riktiga mästarna för att förkovra sig ännu mer.

Under senare år har det inte blivit så mycket tävlande för hans egen del. Nu gör han istället karriär som domare. Nästa helg ska han till exempel vara med och döma på årets hovslagar SM. I höstas var han en av domarna på Lag VM i England.

Mer läsning

Annons