Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bashir Hajo blir ny stadsarkitekt

/
  • Bashir Hajo har tillträtt som ny stadsarkitekt i Bollnäs. De tre senaste åren har han varit planarkitekt i kommunen.

För 12 år sedan försvann titeln stadsarkitekt i Bollnäs kommun. Men nu kommer den tillbaka med planarkitekten Bashir Hajo i rollen.

- Hans arbetsuppgifter förändras jämfört med tidigare. Det kommer att handla betydligt mer om gestaltningsfrågor, säger samhällsbyggnadschef Lars Åsberg.

Annons

Det var år 2000 som Mats Ökvist slutade som stadsarkitekt i Bollnäs.

Någon ny person med samma titel anställdes inte. Planerarna vid samhällsbyggnadskontoret och dåvarande planingenjören Göran Göransson fick överta flera av stadsarkitektens tidigare uppgifter.

Samtidigt anlitades Mats Ökvist – som senare blev stadsarkitekt i Söderhamn – som konsult.

Något formellt beslut på att avskaffa tjänsten togs aldrig. Och det har heller inte fattats något särskilt beslut när yrkestiteln nu återinförs i Bollnäs kommun.

- Det här kan ses som en intern rockad. Bashir Hajo har den bakgrund som krävs, säger Lars Åsberg.

Men Lars Åsberg markerar också att Bashir Hajo nu får göra en del annat än som planarkitekt – en tjänst han haft i Bollnäs sedan 2009.

Mycket kretsar kring stadsplaneringen i Bollnäs centrum.

- Brotorget och Stadshustorget tillhör det som ska ställas i ordning de närmaste åren. Och under 10–15 år framåt får vi räkna med flera nya projekt utifrån den nya översiktsplan som håller på att utarbetas, säger Lars Åsberg

Bashir Hajo, som är 57 år, har tidigare arbetat som planarkitekt i Sandviken och i Norrköping. För bara några dagar sedan valdes han också till ny lokal ordförande för intresseorganisationen Sveriges Arkitekter i Gävle-Dala.

Annons