Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn till missbrukare

/
  • För Karin Planeskog är det viktigt att barnen får leka för att locka fram glädjen. Då får de ny energi och det går lättare att ta sig genom det svåra.

I dag inleds Alla hjärtans vecka.
Då uppmärksammas barn till föräldrar med missbruksproblem.
I Bollnäs pågår sedan flera år tillbaka ett aktivt arbete med att fånga upp barnen i tid.

Annons

Sedan 2009 har socialtjänsten i Bollnäs arbetat med Barn i grupp, BIG, som är en stödgruppsverksamhet för barn- och ungdomar i utsatta livssituationer.

En dag i veckan under en 16-veckorsperiod, kommer barnen till Familjecentrum för att få prata om sin situation tillsammans med socionomen Karin Planeskog och en pedagog.

- Hittills har runt 35 barn i Bollnäs ingått i vår verksamhet, säger Karin Planeskog.

Framförallt arbetar de med samtal och pratar mycket om familjesituationen, känslor, självförtroende och barnens egna önskningar. Självklart finns det även tid för lek och fika.

- Barnen ska känna sig trygga hos oss och veta att de inte är ensamma om sina problem. Och då är leken viktig, den tar fram ny energi. Vi erbjuder även föräldrarna att parallellt med barnen delta en in föräldrastödgrupp. Många gånger behöver även den nyktre föräldern stöd i tillvaron, säger Karin Planeskog.

Eftersom det är viktigt att barn till missbrukande föräldrar fångas upp i tid, har hon ett nära samarbete med skolan, elevhälsan, socialtjänsten och beroendemottagningen. Men i de flesta fall är det efter signaler från skolan som barn kommer till BIG.

- Ibland händer det barnen berättar för varandra om BIG och det är egentligen det bästa. Det visar att de trivs här och att verksamheten fungerar bra.

Inom kort kommer nya grupper att startas. Då vänder de sig till barn till föräldrar med missbruk och psykisk ohälsa.

Nytt för den här terminen är att det även startas en BIG-grupp för barn till separerade föräldrar.

- Vi tar de här problemen på största allvar, numera står det till och med inskrivet i Hälso- och sjukvårdslagen att barn har rätt till information, råd och stöd. Det borde man ha insett för länge sedan, säger Karin Planeskog.

Bara det faktum att vart femte barn i Sverige lever med en förälder som har en riskabel konsumtion av alkohol eller narkotika, visar hur stort behovet är.

Mer läsning

Annons