Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn med trasiga hjärtan

/

Hjärtebarnsföreningen i region mitt, bildad 1972, träffas en helg varje år. Den här gången möttes de i Orbaden, som var badparadis på lördagen men inte dagen därpå.

Annons

Hjärtebarnsföreningen i region mitt, bildad 1972, träffas en helg varje år. Den här gången möttes de i Orbaden, som var badparadis på lördagen men inte dagen därpå. Fast det gjorde inte så mycket. Ett besök på Järvzoo slår ut det mesta.

25 hjärtebarn med familjer hade en fin och viktig helg. Alla föräldrar och alla barn har sin egen, unika, historia att berätta.

Fast alla barn kan inte berätta. Tioåriga Lovisa Klarås från Ljusdal kan det inte. Hon lider av 8 P 23.1, hjärtfel med kromosomavvikelse. Orsaken till hennes hjärtfel: En defekt på åttonde kromosomen.

Lovisa är lugn och trygg och kelig i mammas famn. Hon föddes i Hudiksvall och gick igenom tre stora hjärtoperationer innan hon var tre och ett halvt. Lovisa syresätter lite svagt. Det gör att hon blir långsam i rörelsemönstret och ofta fryser. I dag går hon i särskola.

- Lovisa ger mig så fantastiskt mycket, säger Nettan Klarås. Livet för Lovisa och alla omkring har varit ett rent helvete bitvis och det går fortfarande inte att ge någon prognos. Hon saknar höger hjärtkammare. Men vi vet ju att det finns vuxna som lever vidare med enkammarhjärta.

- Björnarna tyckte jag om, säger Lovisa stilla och lugnt och kastar sig runt mammas hals igen.

Några familjer är med på familjehelgen för första gången. Andra familjer har varit med förr.

- Det är så viktigt att få träffas och prata och jämföra och kanske ge goda råd, säger Nettan Klarås.

"Ärrtävlingen" är en lite småkul lek som många är med på - upp med t-shirten så får vi se, flest ärr vinner. För det är ju så att det har sytts en del i de här barnakropparna...

Mer läsning

Annons