Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Barn drunknar ljudlöst"

/
  • Dammen, rejält djup på sina ställen, fortsätter till höger om träbron i mitten av bilden. Från klätterställningen är det cirka 30 meter till kanten av dammen. Ett barn på väg ner mot dammen

Förmodligen är den nya lekparken som kommunen byggt till Arbrås barn en av de vackraste i landet.

Kanske är den också en av de farligaste. För nu kommer kritiken mot att lekparken ligger farligt nära en damm.

Annons

- Barn drunknar ljudlöst, säger Mona-Lisa Wennersten, säkerhetsansvarig på SLS, Svenska livräddningssällskap. Vatten har en särskild fascination på små barn. Vatten är alltid farligt. Vi vuxna vet vad som händer om vi hamnar under vatten. Små barn kan inte tolka situationen, de "vet" inte att de måste ropa på hjälp.

- Så här kan det inte se ut, säger hon. Den sista, kraftiga lutningen ner mot dammkanten ser verkligen illa ut. Ett barn kan försvinna väldigt snabbt, det är ett ögonblicks verk.

Föräldrar i Arbrå tyckte att Arbrå försummades, lämnade in ett medborgarförslag till kommunen och motiverade:

"Det är en vacker park med en spegeldamm, övergångar, träd och gröna ytor. Om vi har råd att satsa ett stort antal miljoner på vuxnas aktiviteter så anser vi att en fin lekpark i Arbrå inte är för mycket begärt". Kommunen köpte förslaget och nu finns alltså lekparken, den första halvan av den, på plats.

Den nya lekparken borde hägnas in, anser både Helena Frisk och Anette Larsson från personalkooperativet Lekstugan, med 36 barn och bara 200 meter till den nya lekparken. Dammen utgör en för stor fara i dag.

- Jag ser verkligen riskbilden, säger Anette Larsson.

Mer läsning

Annons