Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Badbart vid Långnäs

/
  • Miljöinspektör Elisabet Walldén har oftast provboxarna fulla när hon varit ute i fält.

Det är fritt fram för bad vid Långnäs igen. Men samtidigt finns nya bekymmer – nu vid Karlslundsbadet.
– Vi avråder inte från bad vid Karlslunds, men ser förhöjda bakteriehalter där, säger miljöinspektör Elisabet Walldén.

Annons

Vattnet vid Karlslundsbadet hamnar i de nya mätningarna på bedömningen "tjänligt med anmärkning".

Men det är alltså inte otjänligt. Några restriktioner för bad är inte aktuella i nuläget.

De nya problemen vid Karlslundsbadet bedöms inte ha något alls att göra med avloppsläckan nyligen. Badet ligger ju uppströms i Ljusnan och har inga bakströmmar från Långnäshållet som kan påverka vattenkvaliteten.

I stället påminner det om fjolårets olösta mysterium med stigande halter av tarmbakterien intestinala enterokocker vid Karlslundsbadet.

– Den senaste mätningen visar på 190 sådana bakterier per milliliter vatten. För att betraktas som tjänligt får det inte överstiga 100, säger Elisabet Walldén.

– Men det är ännu långt till förra sommarens problem, då ett av proverna i Ljusnan visade 4 100 och även andra låg extremt högt. Fortfarande vet vi inte vad som hände då.

Miljökontoret tar nya prover i täta intervaller.

Men för Långnäs del ses faran nu som över. De nya provsvar som kom på torsdagen visar bra värden både för Långnäs och för Vevlingestrand. Halterna av e-coli och intestinala enterokocker är små.

I området har också Helsinge Vatten tagit prover i Häggestaviken. Även dessa visar på ett bra vatten. Några spår efter avloppsläckan finns inte längre i anslutning till Långnäs.

Länsstyrelsen har ett tillsynsansvar för avloppsledningen från centrala Bollnäs, via Långnäs och till avloppsreningsverket.

Här passerar varje dygn över 2 000 kubikmeter spill- och dagvatten.

Miljöhandläggare Inger Kindvall vid länsstyrelsen vill se över rutinerna för underhåll av sjöledningar. Hon vill också undersöka om det går att installera någon form av larm för att snabbt upptäcka läckor.

Någon direkt kritik mot Helsinge Vatten har hon dock inte. Läckan lagades för drygt en vecka sedan.

– Bolaget anmälde läckan så fort de fått kännedom om den. Det agerade som det står i förordningen om egenkontroll att företag ska göra. Vi har ingenting att anmärka på det, säger Inger Kindvall.

En liknande läcka uppstod på samma ledning i oktober 2007. Troligen kommer avloppsledningen snart att bytas ut på den 600 meter långa delsträckan mellan Långnäs och reningsverket. Den har legat där sedan 1972.

Mer läsning

Annons