Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Augustprisvinnare kommer till Bollnäs

/

Bollnäs bibliotek fortsätter att fånga starka namn till de årliga författarkvällarna. Eller vad sägs om Elisabeth Åsbrink (tisdag 6 mars) och Bengt Ohlsson (tisdag 3 april)?

Annons

Pia Larsson, Bollnäs bibliotek, är nöjd:

- Två riktiga dragplåster, absolut, säger hon. Och båda har vunnit Augustpriset, det passar ju bra under Strindbergåret.

Pia Larsson är inläst på båda. Elisabeth Åsbrinks "Och i Wienerwald står träden kvar" lyssnade hon sig igenom.

- Jättebra bok, rekommenderas. Den är både roman och fakta om hur Sverige agerade under andra världskriget.

"Och i Wienerwald står träden kvar" gav Elisabeth Åsbrink Augustpriset i fackboksklassen 2011. Boken baseras på 500 brev, skrivna till en pojke som på flykt undan nazisterna kom till Sverige 1939. Det är föräldrarna i Wien som skriver breven.

Boken väckte uppmärksamhet på grund av uppgifterna om att IKEA-grundaren Ingvar Kamprad övervakades av Allmänna säkerhetspolisen. 1943 upprättades en akt över Kamprad med rubriken "nazist".

Elisabeth Åsbrink, född 1965, är anställd på Sveriges television. Hon arbetar med nyheter, samhälls- och kulturjournalistik.

Bengt Ohlsson fick Augustpriset 2004 för romanen "Gregorius", en sorts vidareutveckling av romanfiguren Gregorius i Hjalmar Söderbergs Doktor Glas.

Pia Larsson har läst Gregorius och ska strax ta itu med Bengt Ohlssons "Rekviem för John Cummings", som kom i höstas.

- Jag vill ha den "nyläst" då han kommer hit, säger Pia Larsson. Mest imponerande med Bengt Ohlsson är att han är så blandad, bred, i sitt författarskap.

Bengt Ohlsson, född 1963 och bosatt i Stockholm, är också välkänd krönikör i DN På stan och Amelia. Där tar han upp både samhällsfrågor och vardagsliv, ofta på ett humoristiskt sätt.

För sina krönikor nominerades han till Stora journalistpriset i kategorin Årets berättare 2004 men fick nöja sig med att bli Augustprisvinnare det året.

Mer läsning

Annons