Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalad undrade vad vittnena hade sett

Under den andra rättegångsdagen om den grova mordbranden i restaurang Akropolis i Bollnäs vittnade en polis om att den åtalade Bollnäsmannens märkliga beteende på brottsplatsen.

Annons

På tisdagen samlades Hudiksvalls tingsrätt till den andra rättegångsdagen av fyra om restaurangbranden den 10 februari. På dagordningen stod förhör med personal från räddningstjänsten, polisen, försäkringsbolag och saneringsföretag.

Ett förhör som kan bli viktigt för utgången av rättegången var med en polis som var på plats både vid mordbranden och när det anmäldes ett rån i Akropolis söndagen den 14 juni.

Hon berättade att hon kom till restaurangbranden i februari strax efter räddningstjänsten och att hon då höll vittnesförhör med den nu åtalade Bollnäsmannen, som har koppling till restaurangen, i polisbilen. Hon reagerade då på att mannen svarade så fåordigt.

– Jag fick dra ur honom svaren.

Men han var desto mer talför när det handlade om saker han själv ville veta.

– Han frågade om det fanns vittnen, vad de hade sett och vilka de var.

Efter förhöret upplevde polisen att mannen försökte tjuvlyssna när hon höll ett annat förhör.

Fyra månader senare fick polisen vara med om en annan sak som hon upplevde som märklig vid just Akropolis. Hon och hennes kollega larmades ut till ett rån i restaurangen. Det var vid 21-tiden, efter restaurangen hade stängt, som två män skulle ha gått in bakvägen och under vapenhot ska ha försökt kräva en person på pengar.

Poliskvinnan och hennes kollega satt då redan i polisbilen och åkte genom centrum till restaurangen. De var på plats inom två minuter.

Vad de fick höra när de kom fram var att rånarna precis skulle ha flytt samma väg som poliserna kom.

– Jag upplevde allt som väldigt konstigt. Bara en av flera hade träffat rånarna. De andra hade lämnat lokalen just då. En för att slänga sopor, en var i ett annat rum, en ute i ett ärende...

Kammaråklagare Christer Sammens har sin uppfattning klar om vad han anser om rånet.

– Jag tror att det är fejkat och att de har gjort det för att påverka den här rättegången.

Polisens utredning om rånet är nedlagd. Men om det hade ägt rum så skulle det passa väl ihop med den åtalade Bollnäsmannens berättelse. Han hävdar nämligen att han har blivit pressad på pengar och att det är utpressarna som har anlagt branden i restaurangen.

Under förhöret med polisen blir Bollnäsmannen upprörd och tillrättavisas av sin advokat Per Råström när han vill kommentera uppgifterna.

Läs även:

Åklagaren: En av de åtalade fejkade larmsamtal om Akropolisbranden

En av de åtalade: "Tre okända utpressare tände på restaurangen"

De boende ovanpå Akropolis berättar om brandkvällen

Räddningstjänsten: "Då hade det blivit en explosionsartad brand"

Mer läsning

Annons