Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylboende på Glössbogården

Glössbogården AB i Rengsjö har fått ett nytt avtal med Migrationsverket. Det gäller 45 tillfälliga boendeplatser för asylsökande, som väntar på beslut om uppehållstillstånd i Sverige.

Annons

I första hand försöker Migrationsverket hyra lägenheter för asylsökande, men antalet asylsökande som kommer till Sverige beräknas bli 31 000 i år och det är brist på lägenheter. I stället hyrs tillfälliga bostäder på bland annat vandrarhem, campingplatser, hotell eller i studentboenden.

Vid en samlad upphandling av tillfälliga boendeplatser i hela landet har 1 200 platser nu godkänts, varav 223 i Gävleborgs län. Det är 178 platser på konferensanläggningen Svanbacken (före detta Dellenborg) i Delsbo och 45 platser på Glössbogården i Rengsjö – vid riksväg 50 mellan Bollnäs och Söderhamn.

- Det saknas fortfarande 1800 platser i tillfälliga boenden i landet – och en ny upphandling väntas bli klar till hösten, säger Lars Ulander som är chef för Migrationsverkets mottagningsenhet i Söderhamn.

För Glössbogårdens del innebär det nya avtalet inga stora förändringar. Ägaren har sedan 2010 ett löpande avtal med Migrationsverket och bland annat har romer bott där.

- I dag kommer de asylsökande främst från Afghanistan, Eritrea och Syrien, säger Lars Ulander. Och de som placeras i tillfälliga boenden är nästan uteslutande män.

I Bollnäs kommun har Migrationsverket sedan tidigare avtal med kommunägda Bollnäs Bostäder och privata Helsingehus om sammanlagt cirka 130 boendeplatser för asylsökande i lägenheter i Bollnäs, Arbrå och Kilafors.

Mer läsning

Annons