Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbrå i fokus när Po Tidholm lyfter landsbygdens framtid i SVT

Premiären för Po Tidholms serie "Resten av Sverige" närmar sig och med den tre veckor av fokus på landsbygdsfrågor i SVT. Och det hela börjar, precis som programledaren Po Tidholms bana, i Arbrå.

Annons

Serien kommer att visas i tre delar på bästa sändningstid med start den 27 september. Den tar avstamp i det Arbrå som Po Tidholm växte upp i. Ett Arbrå som hade tre banker, tre matbutiker, postkontor, sportbutik och järnhandel. Vid sin sida har han Tove Lifvendahl som är politisk chefredaktör på Svenska dagbladet.

Journalisten Po Tidholm besöker sin uppväxtort, Arbrå med Tove Lifvendahl till programmet Resten av Sverige.

Läs också: Arbrås befolkning minskade med 1 000 personer på 20 år – men nu ökar antalet invånare

– Vi är båda uppväxta i Arbrå, men vi drar kanske lite olika slutsatser om varför det har blivit som det har blivit och hur man ska lösa det, berättar Po Tidholm.

Tittarna får följa med dem när de går på husvisning, diskuterar varför det är så billigt att köpa hus i Arbrå och när de träffar handlarna hos Thalins som de köpte sina cyklar av.

– Det som har hänt i Arbrå och på många andra ställen är att människorna inte längre lever i ett lokalt samhälle där man tar sig runt på cykel och handlar av människor som man känner. När Arbråborna handlar i dag göder de multinationella företag i Valbo och Birsta. Och man kan säga att det här har Arbråborna valt själva, säger Po Tidholm.

Journalisten Po Tidholm

Läs mer: Snart premiär för Po Tidholms SVT-serie om landsbygden: "Vi hamnar lite i kläm i Gästrikland och Hälsingland"

Efter nulägesanalysen i det första programmet och historiebeskrivningen av den svenska landsbygden i det andra programmet, är det dags att titta på olika tänkbara lösningar för landsbygden i det tredje programmet.

– Vi går mot en framtid där allt fler människor bor i städer. Jag tror att landsbygdens framtid är att leva på att försörja städerna. De delar av landsbygden som lever är de som kan leverera det städerna vill ha.

En bild från  Arbrå ur programmet Resten av Sverige.

Läs Po Tidholms krönika: Låt landsbygden få del av de lokala resurserna

Men om man når dit genom marknaden, politiken, turismen, jordbruket, marknadsföring eller genom att ta vara på möjligheterna med invandringen, vill inte Po Tidholm avslöja.

– Det är ingen enorm cliffhanger, men man kan få uppleva det själv när man ser programmet.

Po Tidholm har gjort researchen till programmet och är programledare. Han säger att han är nöjd med resultatet, men är beredd på att få en viss typ av kritik.

– Troligen att jag ger en mörk bild av svensk landsbygd. Den bilden kommer av att jag har trängt in i de här frågorna, säger Po Tidholm. Han fortsätter:

– De som tittar ska inte tvivla på att jag vill att landsbygden ska leva. Men jag tror inte att vägen dit går genom peppiga exempel, utan att man visar upp problemen.

Journalisten Po Tidholm besöker sin uppväxtort Arbrå  i programmet Resten av Sverige.

Lyssna på Norrlandspodden med Po Tidholm: Norrlandspodden – här är det bäst att bo

Po Tidholm har redan besök inbokade både i SVT:s morgonsoffa och i programmet Go´kväll.

– Under de här veckorna då programmet rullar så blir det mycket landsbygdsfrågor i SVT. Då kanske man kan påverka verkligheten några millimeter. Jag hoppas att folk får insikter och berörs.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons