Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsmarknadsenheten först att få ta del av det statliga stödet

Nu har det första beslutet om vad det tillfälliga statsbidraget på 48,8 miljoner kronor ska gå till. Drygt fem miljoner går till arbetsmarknadsenheten.

Annons

4,5 miljoner av pengarna ska gå till arbetsmarknadsenheten för att ta tillvara de möjligheter som flyktingsituationen medför. Enheten får dessutom 700 000 kronor för att täcka diverse merkostnader.

Det statsbidrag som kommunen har fått för att hantera flyktingsituationen ska nu börja fördelas i verksamheten. När kommunstyrelsens arbetsutskott (ksau) sammanträdde på torsdagen beslutades om den första utbetalningen.

Läs också: Välkomna extrapengar

Kommunstyrelsen har bestämt grunderna för medlens fördelning. Ett bidrag, det så kallade A-bidraget, ska täcka merkostnader och det andra bidraget, B-bidraget, ska användas för att ta tillvara de möjligheter som flyktingsituationen medför.

Nu får nämnder och bolag börja lämna in sina ansökningar till ksau som fattar beslut om vilka ansökningar som ska beviljas. I det här fallet har arbetsmarknadsenheten motiverat sin ansökan med möjligheten att på sikt möta kommande kompetensförsörjningsbehov, man vill med andra ord utnyttja de kunskaper som många av flyktingarna har med sig och så snart som möjligt få ut dem på arbetsmarknaden.

Läs också: Insändare: Satsningar på jobb

Pengarna ska gå till ett projekt som omfattar 20 personer som efter en praktikperiod på fyra till åtta veckor erbjuds anställning under ett år. Anställningar kommer att erbjudas vid kommunens förvaltningar, bolag eller arbetsmarknadsenhetens egna verksamheter och ska matcha individernas kompetensbehov och samtidigt vara ett led i att stärka svenska språket

Samråd med facket kommer att göras före varje anställning för att inte hålla arbetslösa borta från möjliga anställningstillfällen. Efter anställningstiden utfärdas ett tjänstgöringsintyg som ska underlätta möjligheterna att få jobb.

Läs också: Praktik ska hjälpa asylsökande in i samhället

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons