Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antivåldskampanj på Hälsingegymnasiet

/
  • Josefin Ivarsson och Deniz Lindgren från antivåldskampanjen Akta huvudet, besökte på onsdagen Hälsingegymnasiet i Bollnäs.

Ett vanligt slagsmål utanför en krog kan kosta samhället runt 75 miljoner kronor. De siffrorna presenteras i rapporten "Gatuvåldets ekonomi".

Annons

Det handlar om gatuvåld i synnerhet och våld mot huvudet i synnerhet. Ett våld som ofta utövas av unga mot unga, kvällstid kring olika nöjescentra.

- Våldet har kanske inte ökat så mycket, men det har blivit råare och värre.

Det säger Deniz Lindgren från antivåldsprojektet "Akta huvudet", som åker runt på skolor och informerar ungdomar om vad ett vanligt slagsmål kan leda till.

Under tre dagar besöker fyra samtalsledare från Akta huvudet förstaårseleverna på Hälsingegymnasiet i Bollnäs. Med hjälp av workshops och dialog med ungdomarna försöker de beröra och samtala kring ungdomarnas egna attityder till gatuvåld. Diskussionerna backas dessutom upp av föreläsningar och seminarium.

- Hur det ser ut i samhället och riskerna att utsättas för våld tror jag egentligen de unga har bättre koll på än vad de vuxna har, säger Deniz Lindgren. Men även de unga blir förvånade när man går in på hur hjärnan kan drabbas av ett vanligt slag eller en spark mot huvudet.

Projektet "Akta huvudet" är en av de största antivåldssatsningarna i Sverige någonsin som syftar till att förändra attityder och beteenden och få unga människor att förstå konsekvenserna av våld, i synnerhet våld mot huvudet.

- Sättet vi gör det här känns bra eftersom vi på tre dagar, i mindre grupper, får möjlighet att bygga relationer med de enskilda eleverna, säger Deniz Lindgren.

Mer läsning

Annons