Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anslutning till bredband dröjer på Bruket i Kilafors

/
  • Först i sommar kommer vägtunneln till Bruket på plats och har inte bredband kopplats innan det så görs det i alla fall då.

Under fjolåret drog Bollnäs Energi bredband till i stort sett hela Kilafors. Alla skulle få tillgång hette det, men fortfarande har inte de som bor på Bruket eller ner mot Borgströms udde blivit uppkopplade.

Annons

Allt skulle ha varit klart i november i fjol. Det grävdes, drogs fiber och förbereddes. Så även på Bruket, men vid järnvägen blev det stopp.

Läs också: Bredbandsmålet ligger fast

– Där blev det stopp, vi tänkte dra vår ledning i samband med bygget av vägtunneln som Trafikverket håller på med, säger Anders Lans vid Bollnäs Energi. Men i och med att bygget av den överklagades så drog saken ut på tiden.

Läs också: Överklagad plan för bangård

Väntetiden gjorde tillslut att man tog ett beslut om att borra sig under banvallen. Men här krävdes tillstånd från Trafikverket.

– Tillståndet från Trafikverket för att få borra tog väldigt lång tid att få, konstaterar Anders Lans.

Men allt är alltså förberett på båda sidor järnvägen och det är bara att koppla ihop fiberledningarna. Bara man kommer igenom banvallen och nu har man äntligen fått tillståndet att borra.

– Vi hoppas snart kunna börja med arbetet, säger Anders Lans.

Men han varnar ändå för ytterligare förseningar.

– Det är mycket som kan gå fel, säger han. Det är inte säkert att vi lyckas komma igenom banvallen, det kan vara för mycket sten där. Och i så fall får vi helt enkelt vänta på bygget av vägtunneln som enligt uppgift ska göras i sommar.

Läs också: Ombyggnad ger ökad kapacitet

Patrik Norinder är en av dem som bor på Bruket och han är kritisk till hur allt har hanterats, framför allt över bristen på information.

– De grävde, drog fiber och förberedde allt men sedan händer ingenting, säger han. Allt borde ju ha varit klart i höst som det lät från början.

Han har förståelse för att det kan ha uppstått förseningar, men saknar information om projektets gång.

– Vi har inte fått veta någonting, säger Patrik Norinder.

– Normalt så informerar vi om förseningar och jag förutsätter att vi har gjort det även nu, säger Anders Lans vid Bollnäs Energi. Det finns naturligtvis en möjlighet att vi har brustit i informationen i just det här fallet, men det måste jag i så fall kolla upp innan jag kan uttala mig om.

För de som bor på Bruksområdet återstår tills vidare bara att vänta. Förr eller senare kommer det!

Läs också: Cirkel om gamla tider

Läs också: Kilåns kraftverk måste ha tillstånd

Mer läsning

Annons