Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ånöstam kritiserar utnämning av vd

/

Styrelsen för Bollnäs Stadshus AB har beslutat att utse kommunchef Kjell Öhrström till ny vd. Men det är ett beslut som ledamoten Karin Ånöstam (C) reserverar sig emot.
- Handläggningen har varit bristfällig, hävdar hon.

Annons

Det var vid styrelsemötet den 20 december som bolagsstyrelsen utsåg Kjell Öhrström till vd från den 1 januari.

Men när protokollet från sammanträdet nu justerats framgår det att en av de fem politiskt utsedda ledamöterna inte står bakom beslutet i vd-frågan.

Det handlar alltså om Karin Ånöstam, som förra våren lämnade de flesta av sina politiska uppdrag i kommunen. Det skedde efter turerna kring försäljningen av Nytorp.

Kjell Öhrström, som då var ekonomichef i kommunen, upplevde det som att Karin Ånöstam och hennes man Ingvar Persson (som är moderat oppositionsråd) utsatte honom för påtryckningar i försäljningsärendet. Ånöstam var i det skedet en av anbudsgivarna vid Nytorp.

Sedan den händelsen har Karin Ånöstam och Kjell Öhrström bara haft sparsam kontakt, enligt Karin Ånöstam själv.

- Min och Kjells relation är inte den bästa, som hon uttrycker det.

Men hon betonar att hennes kritik nu främst är principiell och berör rekryteringsprocessen.

- Styrelsens uppgift har varit att rekrytera och anställa en vd. Men som styrelseledamot har jag inte haft någon chans att påverka det hela. Vi har inte ens diskuterat frågan i styrelsen, påstår hon.

- Ett färdigt anställningsavtal lades bara fram direkt på bordet. Vi har inte pratat om vare sig anställningsvillkor eller lön. Som styrelseledamot kan jag inte acceptera att det går till så här.

Enligt Karin Ånöstam framgick det tidigt i höstas i kommunstyrelsens arbetsutskott att en vd skulle rekryteras i samband med tillsättningen av en ny kommunchef. Men hon uppfattade det enbart som ett tidsmässigt samband.

- Det sades aldrig att det skulle handla om samma person.

Redan när anställningen av kommunchef gjordes i oktober förra året reserverade sig Ingvar Persson mot det beslutet. Men han förnekade beröringspunkter med "Nytorps-affären". Hans motivering för att inte stötta Kjell Öhström var en annan:

- Ekonomer är inga utvecklare.

Kommunalrådet Marie Centerwall (S) är ordförande i styrelsen för Bollnäs Stadshus AB. Hon tycker att det är logiskt att Kjell Öhström – på samma sätt som tidigare kommunchefen Leopold Stoltz – fungerar som vd.

- Kjell Öhrström är den bästa personen för uppdraget. Han har alla kvalifikationer och egenskaper som krävs, säger Marie Centerwall.

I övrigt vill hon inte kommentera Karin Ånöstams synpunkter.

- Men man kan ju tänka sig att hon påverkats av tidigare händelser.

Mer läsning

Annons