Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu inga nya ägare till Nytorp

Naturbruksprogrammet på Nytorp i Arbrå ska drivas vidare av kommunen tills någon annan utbildningsaktör tar över – dock längst till och med läsåret 2011/2012.
Det blev beslutet i kommunfullmäktige på måndagskvällen.

Annons

För fyra år sedan tog Bollnäs kommun över naturbruksgymnasiet Nytorp från landstinget. Tanken var att utveckla skolan, men i stället har den gått med underskott – i förhållande till sin budget – varje år.

I början av det här året anmälde en grupp privata entreprenörer – med bland andra centerpolitikern Karin Ånöstam och skådespelaren Peter Stormare – att de ville köpa Nytorp av kommunen och driva utbildningen som en friskola. Förhandlingarna pågår fortfarande och barn- och utbildningsnämnden har sett privata ägare som enda möjligheten för skolan att överleva.

På måndagskvällen blev Nytorps framtid en fråga för kommunfullmäktige. Diskussionen började med att Vänsterns Anna-Maria Forssell Mörk, som också sitter i barn- och utbildningsnämnden, hade ändrat inställning:

- Det framgick inte tidigare att det finns fler som är intresserade att ta över skolan, sa hon – och föreslog i stället att Nytorp skulle säljas på öppna marknaden och utbildningen avvecklas redan i år.

- Kommunen har ett ansvar att göra bästa möjliga affär, motiverade Anna-Maria Forssell Mörk.

Det ansåg dock inte fullmäktiges majoritet, som till slut enades om ett beslut som byggde på kommunstyrelsens förslag.

Det innebär att naturbruksprogrammet i Arbrå nu drivs vidare av kommunen tills någon annan utbildningsaktör tar över – men inte längre än till sommaren 2012. Och om förhandlingarna med de privata entreprenörerna inte leder fram till en överenskommelse, ska anläggningen med jord, skog och byggnader säljas på öppna marknaden – i första hand till någon eller några som "ämnar driva naturbruksutbildning".

Mer läsning

Annons